Red Bull neemt het op tegen Bullards

De Oostenrijkse leverancier van energiedrankjes Red Bull heeft in het Verenigd Koninkrijk oppositie ingediend tegen de aanvraag van het merk Bullards. Red Bull vreest verwarring tussen de beide merken. Theo Visser licht de kwestie en kansen van Red Bull toe.

Red Bull

Red Bull Krating DaengRed Bull werd voor het eerst in 1987 in Oostenrijk op de markt gebracht. De energiedrankjes wonnen snel aan populariteit en in 2020 werden wereldwijd 7,9 miljard Red Bullblikjes verkocht met een omzet van ruim 6 miljard euro.

Het Red Bull-logo is ontstaan in Thailand waar Chaleo Yoovidhya in 1976 een energiedrankje ontwikkelde onder de naam Krating Daeng, dat in het Thais rode stier betekent. Het Krating Daeng-logo is de basis van het merk, met twee stieren die kracht uitstralen, het rood staat voor doorzettingsvermogen en de zon op de achtergrond symboliseert energie. Yoovidhya ontmoette de Oostenrijkse ondernemer Dietrich Mateschitz die het idee van de energiedrank overnam en samen stichtten zij Red Bull.

Bullards

BullardsBullards werd opgericht in Norwich in 1837. Het bedrijf produceerde bier en importeerde wijn en sterke drank. In 1963 werd Bullards overgenomen door de nationale brouwerij Watneys. De naam Bullards werd in 2015 nieuw leven ingeblazen, waarbij het bedrijf zich ging richten op de productie van gin. Bullards beschikt over twee VK-registraties uit 2014 en 2016 voor alcoholische en niet-alcoholische dranken en restauratiediensten. In 2020 heeft zij een nieuwe aanvraag ingediend voor de bovengenoemde producten en diensten en onder meer huishoud- en keukengerei, farmaceutische producten en cosmetica.

Oppositie

Tegen deze aanvraag werd door Red Bull oppositie ingediend. Volgens Red Bull is er kans op verwarring omdat in beide merken het bestanddeel ‘bull’ voorkomt. Het Oostenrijkse bedrijf is zeer actief in het beschermen van haar intellectuele eigendomsrechten.

Red Bull geeft Bullards in overweging om dit geschil in der minne op te lossen als Bullards een reeks goederen en diensten uit haar merkaanvraag en registratie zou schrappen, met name energiedrankjes, evenementenorganisatie en non-alcoholische dranken.

Verder geeft Red Bull aan dat zij erkent dat het merk Bullards voortkomt uit een familiebedrijf met een lange geschiedenis en daarom benadrukt zij dat zij Bullards niet wil verhinderen om iets te doen wat zij historisch gezien altijd heeft gedaan. Zij mogen van Red Bull de merknaam Bullards voor gin blijven gebruiken maar dus niet voor evenementenorganisatie en frisdranken, dat Bullards overigens wel zou willen doen omdat zij tonics gaan produceren.

Bullards stelt dat er geen kans op verwarring tussen beide merken is. Zij stelt zich op het standpunt dat wanneer zij toegeeft aan het verzoek tot het schrappen van producten en diensten uit de merkaanvraag, het lijkt alsof er wel sprake van verwarring is. Bullards wil zo ver gaan dat zij de rechter om een uitspraak vraagt.

Procedure

In de oppositieprocedure wordt gekeken naar de visuele en auditieve gelijkenis tussen de merken. Enige gelijkenis valt hier niet te ontkennen, net als de soortgelijkheid in de producten- en dienstenomschrijving. Begripsmatig lijkt er geen overeenstemming te zijn; Bullards is genoemd naar de oprichter van de brouwerij en Red Bull naar het Thaise equivalent Krating Daeng.

De kans op succes voor Red Bull lijkt mij niet al te groot. Wellicht dat een minnelijke schikking de oplossing is om veel kosten en energie te besparen. Wij houden u op de hoogte.

Latest news

詳細はお問い合わせください