Merkenrecht en merkenregisters
Merkenrecht en merkenregisters
Steeds meer ondernemers zien in dat de sterkte van het merk de waarde van de organisatie bepaalt. Daarom is het belangrijk dat er wetgeving en merkenwetten zijn op het gebied van merken. Deze regels noemen we het merkenrecht.
Een merk is een teken om producten of diensten van een onderneming te onderscheiden. In de praktijk zijn bijna alle merken in merkenregisters als woordmerk of beeldmerk, zoals bijvoorbeeld een naam en een logo. Merken worden vooral gebruikt om de organisatie, haar producten en diensten te onderscheiden van de concurrent. Merkenrecht is een specifiek vakgebied waarin het belangrijk is om alle spelregels te kennen.
Merkenwetten
De spelregels die zijn vastgelegd in merkenwetten, bieden producenten en eigenaren handvatten om merknamen beter te beschermen. Merken zijn bij uitstek het instrument voor ondernemers om hun bedrijfsboodschap te communiceren. Maar een merk doet meer. Het versterkt het imago, staat voor kwaliteit en sommige merken vertegenwoordigen zelfs een specifieke generatie (lifestyle). Het merkenrecht biedt dus essentiële instrumenten voor ondernemers. Instrumenten die hen in staat stellen om vrij te opereren zodat hun Intellectueel Eigendom tot volle wasdom kan komen. Het biedt mogelijkheden om op te treden tegen partijen die inbreuk willen maken of willen profiteren van uw merknaam en uw inspanningen om succesvol te kunnen zijn.
Merkenregisters
Elk land kent eigen specifieke spelregels. Naast nationale merkenregisters is de Europese en internationale regelgeving op het gebied van het merkenrecht van belang. Immers, als u buiten uw eigen landsgrenzen actief bent, is het essentieel om uw merkrechten ook daar goed te beschermen. De praktijk biedt voor u verschillende mogelijkheden.
Nationale registratie
Indien u alleen nationaal actief bent, kunt u uw merk laten registeren in een nationaal merkenregister. De inschrijving van dit merk is dan uiteraard in het desbetreffende land geldig, met eigen regels. In Nederland, België en Luxemburg is het merkenrecht vastgelegd in het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE, ook wel Benelux merkenwet genoemd). Dit verdrag biedt regels op het gebied van merkenrecht en model- en tekeningenrecht. Novagraaf begeleidt het hele proces van registratie en zal een aanvraag indienen bij het Benelux merkenbureau, beter bekend als het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).
Europese registratie (Uniemerk)
Indien uw organisatie buitenlandse ambities heeft, maar nog wel binnen de Europese Unie, dan kan het wenselijk zijn om uw merken in alle landen van de Europese Unie te registeren. Dit is een zogenaamd Uniemerk of European Union Trademark ('EUTM'). Sinds 1996 worden merken ingeschreven bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (in het Engels 'European Union Intellectual Property Office, 'EUIPO'). Het EUIPO is het officiële orgaan dat merken en modellen voor alle 28 lidstaten van de Europese Unie registreert.
Internationale registratie
Als uw ambities verder gaan dan een individueel land of de Europese Unie, dan is een internationale registratie interessant. In het Protocol van Madrid is vastgelegd dat u op basis van een nationale registratie uw merk internationaal kunt vastleggen. De reikwijdte van een internationale registratie kan enorm zijn; er zijn 98 lidstaten (waaronder de 'regio's' Europese Unie en OAPI) bij het Protocol van Madrid aangesloten. Deze landen kunnen in een internationale registratie worden aangewezen. De aanvraag moet worden ingediend bij het internationale merkenbureau WIPO (World Intellectual Property Organization) in Genève.
Meer weten over merkenwetten en merkenregisters?
In welk land u ook actief bent of wilt zijn, een actieve merkbescherming is voor uw bedrijfsvoering cruciaal. Novagraaf beschikt over wereldwijde expertise en kan u adviseren over de lokale wetgeving en de merkenwet. Ook kan Novagraaf uw inschrijving verzorgen in het juiste merkenregister. Onze specialisten kunnen u bovendien meer vertellen over merkontwikkeling, merkonderzoek en merkbewaking. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier rechts bovenaan deze pagina.