De aftrap van 2025: AI, Innovatie en Intellectueel Eigendom

By Bart Schweitzer,
De aftrap van 2025: AI, Innovatie en Intellectueel Eigendom

Onlangs presenteerde Google een nieuwe quantum chip met de -zeer onderscheidende- naam WILLOW (samen met een mooi logo in de vorm van een treurwilg).  

Wat WILLOW precies kan is onmogelijk goed uit te leggen, maar het lijkt erop dat deze chip in 5 minuten een berekening kan uitvoeren waar de snelste bestaande computers miljarden jaren voor nodig zouden hebben. Dat is eigenlijk onvoorstelbaar, en illustratief voor de constatering dat de technologische revolutie steeds sneller voort dendert. Mede door de exponentiële groei van kunstmatige intelligentie (AI) zullen vele veranderingen in hoge snelheid op ons af blijven komen. 

Ook de wereld van Intellectual Property (IP), waaronder merkbescherming, wordt in toenemende mate door technologie gedreven. De vergaande automatisering heeft al veel ten positieve veranderd. Zo is de toegankelijkheid van databases en merkregisters gigantisch verbeterd waardoor beschikbaarheidsonderzoeken nog nauwkeuriger zijn geworden en jurisprudentie nog beter doorzocht kan worden. Daarnaast heeft AI geleid tot nieuwe en ongekende mogelijkheden voor het razendsnel vaststellen van merkinbreuk op Internet.  

Toch wordt lang niet alles makkelijker. Sommige zaken worden juist complexer. Informatie en nieuws wordt vandaag de dag heel anders gegenereerd en gedeeld dan voorheen. De volatiliteit, de snelheid en mate waarin (commerciële) markten en geopolitieke verhoudingen veranderen, is momenteel ongekend. Dit leidt tot uitdagingen of zelfs risico’s, zowel inhoudelijk op het gebied van intellectuele eigendom als voor organisaties in het vakgebied. 

Generatieve AI kan vrijwel alles creëren (beelden, teksten, video’s), maar hoe zich dat verhoudt tot het umfeld van bestaande merk-, model-, octrooi- en auteursrechten is nog lang niet altijd duidelijk. Voorlopig staat wel vast dat (gebruikers van) AI zelf geen auteursrechten krijgen op computer gegenereerde content. Verder zijn er nu bijvoorbeeld AI-tools waarmee je eenvoudig en goedkoop prachtige schilderijen kunt maken, maar wat zal dit betekenen voor de (waarde van) de echte originele kunstwerken? En met behulp van synthetische media (data gefabriceerd door computers) en bijvoorbeeld de kwaliteit van ‘deep fake’ afbeeldingen en video’s, kan zeer realistisch desinformatie worden verspreid. 

De wereld zal alleen met accurate en consistente rechtspraak, regulering, en wetgeving, bovenstaande en andere risico’s kunnen ondervangen. Ook op organisatorisch niveau heeft de integratie van technologie continue aandacht nodig. Toepassing van blockchain en AI heeft zeker toegevoegde waarde bij het beheer van IP. De inzet van dergelijke technologieën maakt het managen, beschermen en inzetten van Intellectuele eigendomsrechten beter en efficiënter. En zeker in deze tijd met globalisering en supersnelle (des)informatie-uitwisseling is een goede IP-strategie en effectief merkbeheer belangrijk.  

De vele systemen, aangeboden oplossingen en de doorontwikkeling daarvan vragen van organisaties wel een constante aanpassingsbereidheid en periodieke evaluatie van strategie en processen. Sturing, advies en strategie zijn nodig om als bedrijf herkenbaar, authentiek en betrouwbaar over te komen. Ook lijken er risico’s te bestaan aan gebruik van bijvoorbeeld ChatGPT omdat gemakkelijk per ongeluk bedrijfsgevoelige informatie kan worden weggegeven. 

Gezien de enorme snelheid en ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld met quantum chip WILLOW zal 2025 een interessant jaar worden. Organisaties zullen trends goed moeten bijbenen, en hun bedrijfsculturen veranderingsgericht en geïnspireerd moeten neerzetten om zo toekomstige uitdagingen met vertrouwen aan te kunnen gaan en de veranderingen en onzekerheden om te bouwen naar kansen en mogelijkheden. 

Als grote speler in de wereld van IP en onderdeel van QUESTEL, een wereldwijd opererende specialist van geavanceerde IT-oplossingen voor het beheer van IP portfolio’s, dragen de specialisten van Novagraaf bij aan de ontwikkeling van nieuwe technologie en hebben zij niet alleen zicht op komende veranderingen, maar kunnen zij die ook vertalen naar een (kosten)efficiënt beheer van uw IP portfolio en de nieuwe technologie inzetten bij het optimaliseren van uw rechten en het bewaken daarvan. 

Meer weten? Spreek met uw Novagraaf consultant of neem hier contact met ons op. Abonneer op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.  

Dit artikel is geschreven door Bart Schweitzer, werkzaam op ons kantoor in Amsterdam.  

Latest news

欲知详情,请联系我们