Internationale bescherming rood kruis embleem

De Australian Broadcast Corporation (ABC) heeft het logo van haar programma Q+A op verzoek van noodhulporganisatie Rode Kruis aangepast, omdat het strijdig was met internationaal recht. Theo Visser belicht de kwestie.

Q&A ABC logo oldHet Australische ABC is te vergelijken met de Britse BBC. Het zendt het live televisieprogramma Q+A uit, een discussieprogramma dat zich vooral richt op politiek, maar zich uitstrekt over alle grote kwesties die de Australiërs aan het denken, praten en debatteren zetten. Kijkers kunnen politici en opinieleiders rechtstreeks ondervragen.

Q+A ABC logo new 1ABC wilde van het oude logo (Q&A) af en liet een nieuw logo ontwerpen. Het ampersand teken werd vervangen door een plusteken, en de letters Q en A werden in het wit in een rode cirkel geplaatst, met tussen de Q en A het plusteken in rood.

Het Australische Rode Kruis kwam meteen in actie toen zij het nieuwe logo zag. Het benaderde ABC met de mededeling dat zij het internationaal beschermde rode kruis in haar logo gebruikte en dat dat in strijd is met het internationale recht.

Verdrag van Parijs

Het verdrag van Parijs biedt een bijzondere vorm van bescherming voor officiële tekens die door overheden en internationale intergouvernementele organisaties worden gebruikt in het nationale en internationale belang en welke derhalve niet mogen worden gebruikt noch ingeschreven als (onderdeel van een) merk.

Q+A ABC logo new 2ABC zag haar fout in en zorgde voor een andere kleurstelling in het logo. Dit werd een grijze cirkel, met rode letters QA en een plusteken in grijs. Daarmee was de kou uit de lucht.

Het gebruik van officiële tekens van overheden, bijvoorbeeld in games, is verboden. Wij adviseren om altijd een merkonderzoek te laten doen voordat u een nieuw logo gaat gebruiken.

Insights liés

Webinars et évènements

[Webinaire] Quand la politique rencontre la propriété intellectuelle : Perspectives, stratégies et enseignements clés

Dans ce webinaire en direct, nous explorons les tensions entre les droits de propriété intellectuelle et la politique à travers des cas concrets tels que l'affiche *Hope* d'Obama, les batailles juridiques de Springsteen, Ikea contre Vlaams Belang, Trump, et la manière dont les figures politiques utilisent et monétisent stratégiquement la PI.

[Webinaire] Quand la politique rencontre la propriété intellectuelle : Perspectives, stratégies et enseignements clés
Articles

Le monde virtuel est-il le reflet du monde réel ?

Le Tribunal de l’Union européenne a confirmé que la notoriété d’une ville pour un produit réel peut être transférée à son équivalent virtuel, impactant ainsi l’évaluation du caractère distinctif des marques. Cette décision soulève des questions sur l’assimilation des biens et services réels et virtuels en matière de propriété intellectuelle.

Par Ericka Winogradsky,
Le monde virtuel est-il le reflet du monde réel ?

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous