De ene uil lijkt op de andere

Het kledingmerk OVO van rapper Drake heeft het Australische bedrijf Bellroy voor de rechter gedaagd wegens inbreuk op haar beeldmerk uil. Theo Visser geeft een toelichting.

Achtergrond Drake/OVO

Drake X Air Jordan OVOAubrey Drake Graham (1986), algemeen bekend als Drake, is een Canadese rapper, zanger, songwriter en acteur. Hij heeft een eigen kledinglijn onder het merk October’s Very Own (OVO). De naam komt van zijn platenlabel dat hij in 2006 begon. Onder de naam OVO, met het beeldmerk van een uil, verkoopt hij kleding, schoenen en merchandise artikelen. Het beeldmerk is prominent op de artikelen aanwezig. Drake heeft een merkregistratie voor onder meer schoenen en daarnaast twee lopende merkaanvragen bij het Amerikaanse merkenbureau USPTO. In samenwerking met Nike en basketballer Michael Jordan heeft de rapper de Drake X Air Jordan OVO op de markt gebracht.

Bellroy

Bellroy logoHet Australische bedrijf Bellroy maakt portemonnees, telefoonhoesjes en tassen, en gebruikt ook een uil in haar logo. De naam Bellroy komt van de samenvoeging van Bells Beach en Fitzroy. Bells Beach is bekend als surfgebied en het begin van de Great Ocean Road. Fitzroy is het creatieve centrum van Melbourne. Het bedrijf is recent in de Verenigde Staten een samenwerking aangegaan met het uit Los Angeles afkomstige schoenenmerk Clae. Bellroy en Clae brengen schoenen op de markt met een uil-logo.

Inbreuk

Volgens Drake is dit in een opzettelijke en flagrante inbreuk op haar uil-logo dat ook op schoenen wordt gebruikt. De consument kan in verwarring raken en het schaadt de reputatie van het merk OVO. Op een sommatie van Drake werd door Bellroy niet gereageerd. Drake eist in de rechtszaak dat Bellroy onmiddellijk stopt met het gebruik van het uil-logo voor kleding en schoenen, vernietiging van de voorraad, afdracht van de gemaakte winst en schadevergoeding.

Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen in deze zaak.

Insights liés

Articles

Oncologie : l'Europe excelle en stratups mais peine à s'imposer dans l'innovation de pointe

L'Office européen des brevets (OEB) a publié le mois dernier sa deuxième étude en matière d’innovation dans les technologies anticancéreuses. Selon cette étude, l'Europe est en tête en nombre de startups dédiées à l'oncologie mais recule face aux États-Unis et à la Chine dans les domaines technologiques les plus innovants contre le cancer, notamment en immunothérapie cellulaire, thérapie génique et analyse d’images. Par ailleurs, la recherche publique joue un rôle central dans l’innovation oncologique européenne, la France se distinguant particulièrement avec l’INSERM et le CNRS, classés deuxième et troisième mondialement pour les dépôts de brevets liés au cancer.

Par Nadège Lagneau,
Oncologie : l'Europe excelle en stratups mais peine à s'imposer dans l'innovation de pointe

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous