COVID-19 en het toegenomen internetgebruik: checklist voor merkhouders

Als gevolg van de COVID-19-pandemie is de vraag naar online producten, diensten en informatie exponentieel toegenomen. We zetten de verschillende implicaties voor merkhouders in dit artikel uiteen.

Online winkelen heeft een grote vlucht genomen; steeds meer mensen hebben toegang tot een groot aanbod aan producten en diensten, waaronder producten en diensten die voorheen onbekend of niet voor hen beschikbaar waren. Met bijna onmiddellijke levering na het afronden van bestelling, is het niet meer nodig om het huis te verlaten om te winkelen. Websites en sociale mediaplatforms hebben de toegankelijkheid van informatie vergroot en de communicatie van feiten en meningen tussen mensen over de hele wereld vergemakkelijkt en versneld.

Tijdens de COVID-19-crisis is het gebruik van online tools verder toegenomen. Of het nu gaat om werk, winkelen, raadplegen van nieuws, hulp bij beweging of communicatie. In een kort tijdsbestek heeft er een ongekende stijging van de online vraag naar producten, diensten en informatie plaats gevonden, waardoor de verkopen een boost kregen.

De praktische gevolgen hiervan voor bedrijven die online tools en daaraan gelieerde diensten leveren, zijn groot. In sommige bedrijfstakken is de vraag naar producten en diensten toegenomen omdat we ons tot nieuwe leveranciers wenden voor recreatieve producten en diensten om verveling thuis te voorkomen, zoals de aanschaf van boeken, games, streamingdiensten en alternatieve vormen van werk en sociale interactie. Andere bedrijfstakken zijn door de verschuiving van offline naar online in zwaar weer terecht gekomen.

Risico’s voor merkhouders

De opkomst van online handel als gevolg van COVID-19 en de online markt in het algemeen biedt merkhouders een grote kans, maar er zijn ook een aantal specifieke risico's op het gebied van intellectueel eigendomsrecht die in overweging moeten worden genomen.

  • Merkinbreuk: ondermijnen van vertrouwen in uw merknaam

Aangezien logo’s voor nauwkeurigheid en betrouwbaarheid staan, gebruiken veel mensen deze zonder daar vraagtekens bij te stellen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het frauduleus gebruik van haar merk om verkeerde informatie of commerciële winst mee te behalen, al een ‘infodemic’ genoemd. Merkhouders moeten proactief zijn bij het online bewaken en afdwingen van hun merkrechten, zodat zij effectief en proportioneel kunnen optreden tegen de dreiging.

  • Prijsstijgingen

De enorme vraag naar medische producten, zoals handontsmettingsmiddelen, maskers en beschermende handschoenen - en het onvermogen van gevestigde retailers om deze producten te leveren - heeft ideale voorwaarden gecreëerd voor nieuwe leveranciers om de leemte op te vullen. Veel van dergelijke producten zijn nog steeds online te vinden tegen een hogere prijs dan normaal, ondanks handhavende acties.

  • Namaak

In de afgelopen weken zijn er veel gevallen gemeld van defecte apparatuur, producten die over de houdbaarheidsdatum zijn, regelrechte vervalsingen en vermeende wondermiddelen, waaronder gezichtsmaskers, desinfecterende middelen, vervalste behandelingskits, testkits voor thuis en coronavirusvaccinsets. De verkoop van namaakartikelen is al sinds de start van online marktplaatsen een probleem, maar nu kopers zich haasten om beschikbare producten zo snel mogelijk te ontvangen en verkopers willen profiteren van de toegenomen vraag, is dit nog meer het geval.

  • Winstgevende domeinnamen, phishing en malware

De plotselinge toename van online communicatiemiddelen om te gebruiken bij sociaal isolement, hebben een golf van phishing-websites veroorzaakt die gegevens proberen te kapen door websites van grote merken en legitieme platforms na te bootsen. Er is ook een toename van malware- en domeinnaamkaping. Bijvoorbeeld opportunistische domeinnaamregistraties, waaronder termen als coronavirus, covid, vaccin, diagnostiek en testen.

  • Frauduleuze facturen en andere oplichting

Onze klanten vertellen ons dat zij regelmatig ongevraagde correspondentie ontvangen van ondernemingen die zich voordoen als een instantie voor IE-bescherming. Kijk uit voor de verschillende varianten van IE-fraude die hier worden samengevat en controleer dit altijd voordat u betalingen doet.

Dit is het moment om te handelen

Of de online activiteit op het huidige niveau van intensiteit zal doorgaan nadat de pandemie is verdwenen, is de vraag. De problemen en veranderingen die deze crisis heeft gebracht, zullen ons zeker bijblijven en zullen in de toekomst mogelijk nog urgenter worden.

De noodzaak om uw merkreputatie te behouden, uw bedrijf en klanten te beschermen tegen uitbuiting en namaak, en om uw digitale aanwezigheid te versterken tegen hackers, moet hoog op uw lijst met IE-doelen staan.

Het is zaak om een online merkbeschermingsstrategie te ontwikkelen die uw merk zowel beschermt als de voorwaarden biedt om te bloeien in de online wereld, zowel vandaag als morgen. Dit zorgt ervoor dat wanneer uw klanten online contact met u opnemen, ze gerust kunnen zijn, wetende dat u het echt bent.

Ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen op het gebied van merknaam registratie of merkregistratie? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Bekijk de opname van ons Online Brand Protection webinar om meer te weten te komen over de risico's die zich voordoen tijdens de COVID-19-pandemie, evenals advies van juridische experts en merkhouders over hoe de meest voorkomende bedreigingen kunnen worden bestreden.

Insights liés

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous