Brexit en IE: bereid u voor op het einde van de overgangsperiode

Par Vanessa Harrow,

Op 31 december 2020 loopt de Brexit-transitieperiode ten einde en verlaat het Verenigd Koninkrijk officieel de EU, met of zonder deal. Vanessa Harrow belicht de gevolgen van dit vertrek voor uw EU merk- en modelregistraties en lopende aanvragen.

Voor de uitgebreide Engelstalige versie van dit artikel klikt u hier. Lees hieronder verder voor de Nederlandse samenvatting.

Waarborging continuïteit IE-rechten

Hoewel grote onzekerheid blijft bestaan over de invulling van de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU is één ding duidelijk: de continuïteit van intellectuele eigendomsrechten zal worden gewaarborgd wanneer de Brexit-transitieperiode afloopt. Vanaf 31 december worden EU merk- (EUTM) en modelregistraties (RCD), inclusief geregistreerde EU-aanwijzingen in Internationale Registraties, door het Britse nationale merkenbureau (UKIPO) automatisch gekloond naar gelijkwaardige nationale registraties in het Verenigd Koninkrijk.

Voor EU-aanvragen die aan het einde van de overgangsperiode - dus op 31 december aanstaande - nog niet afgerond zijn, geldt een respijttermijn van negen maanden om door middel van een nieuw depot een nationaal equivalent recht in het Verenigd Koninkrijk te verkrijgen met behoud van de depotdatum van de EU-aanvraag.

Lopende kwesties

Met name indien tegen uw EU-aanvraag een oppositie loopt, of tegen uw EU-registratie een doorhalingsprocedure gestart is, moet voor het Verenigd Koninkrijk rekening gehouden worden met een overgangssituatie.

Indien bijvoorbeeld aan het einde van de overgangsperiode een doorhalingsprocedure tegen een EU-registratie nog niet is afgerond, ontstaat toch zoals bij alle EU-registraties een automatisch gekloond recht in het Verenigd Koninkrijk. Deze registratie zal echter kwetsbaar zijn totdat de EU-doorhalingsprocedure is afgerond. Als het EU-recht uiteindelijk als gevolg van de procedure wordt doorgehaald, kan het gekloonde Britse recht onder omstandigheden ook worden doorgehaald. Dit zal echter niet automatisch gebeuren. Degene die de doorhalingsprocedure is gestart, zal het UKIPO expliciet moeten verzoeken om de beslissing op de Britse gekloonde registratie van toepassing te verklaren.

Checklist en webinar

Voor verdere informatie kunt u onze handige (Engelstalige) checklist met Brexit & IE-actiepunten downloaden met daarin een gedetailleerd overzicht van de te nemen stappen, of u aanmelden voor ons webinar: Brexit en uw IE-portfolio op 1 december aanstaande.

Advies op maat

In toekomstige artikelen zullen wij gedetailleerd ingaan op de implicaties van Brexit voor het beheer van IE-portfolio’s, de eisen voor normaal gebruik in het VK, douanekwesties en de mogelijke uitputting van merkrechten bij export naar het VK. Om er voor te zorgen dat u deze updates ontvangt, kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief of contact opnemen met ons gespecialiseerde Brexit-team voor advies en ondersteuning op maat.

Vanessa Harrow is een Chartered Trademark Attorney en Head of Trademarks bij Novagraaf UK.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous