De kansen en risico’s van influencer-marketing voor merkhouders

Met de aanhoudende coronacrisis als extra stimulans, wenden consumenten zich meer en meer tot digitale verkoopkanalen voor toegang tot producten en diensten. Bedrijven spelen hierop in met diverse vormen van marketing, waaronder influencer-marketing. Wij lichten zowel de kansen als valkuilen van influencer-marketing voor merkhouders toe. 

Het gebruik van e-commerce en digitale media is explosief gestegen tijdens de COVID-19-pandemie. Terwijl oudere consumenten nu noodgedwongen aankopen via deze kanalen doen, hebben jongere generaties al eerder van het internet hun tweede thuis gemaakt. De toename van e-commerce heeft tot nieuwe vormen van marketing geleid, waaronder influencer-marketing. Hierbij wordt via social media geprobeerd, met behulp van invloedrijke mensen - zogenoemde influencers - potentiele klanten te beïnvloeden.

Groei van influencer-marketing

Het bereik van influencers is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Afgelopen november heeft bijvoorbeeld de 16-jarige Charli D’Amelio als eerste TikTok gebruiker 100 miljoen volgers bereikt. Met een dergelijke volgersschare is zij van grote toegevoegde waarde voor de promotie van merken.

Influencer-marketing houdt echter niet op bij echte mensen. Marketingbureaus zetten tegenwoordig ook virtuele influencers in. Deze virtuele influencers, ook avatars  genoemd, representeren niet bestaande personen en zijn in feite fantasiefiguren. De digitale avatar Lil Miquela, die inmiddels 2,9 miljoen volgers heeft op Instagram, heeft in juli 2020 opgetreden op een online muziekfestival en werd tijdens de Amerikaanse verkiezingen gebruikt voor de ‘Go Vote’ campagne. Ook is zij ingezet voor het inzamelen van donaties voor goede doelen.

Merkhouders doen er goed aan bij hun inzet van marketing ook de nieuwste mogelijkheden te overwegen. Eén van de social mediakanalen die daarbij op de radar zou moeten staan is TikTok. In onze ‘TikTok-gids voor merkhouders’ geven we  meer gerichte informatie over dit medium.

De wereld van misleidende ‘dupe’ marketing

Naast de voordelen van influencer-marketing bestaat er echter ook een donkere keerzijde, bijvoorbeeld in de vorm van zogeheten ‘dupe posts’. Hiermee worden inbreukmakende artikelen gepromoot door middel van hashtags als #dupe en varianten hierop.

Zo is er het account Alexarosehealy, die zichzelf omschrijft als ‘just another millenial on TikTok’. Met een volgersschare van enkele duizenden lijkt haar bereik niet bijzonder groot. Sommige van haar video’s worden echter honderdduizenden keren bekeken. In deze video’s wordt door middel van hashtags verwezen naar namaakproducten.

De meeste online marktplaatsen, waaronder websites als Amazon, hebben controles op de verkoop van namaakartikelen ingebouwd. Om die controles te omzeilen wordt er door aanbieders van dergelijke artikelen geen vermelding gemaakt die erop duidt dat er intellectuele eigendomsrechten worden geschonden. Via sociale media, bijvoorbeeld het bovengenoemde TikTok-account, worden potentiele kopers er echter op gewezen welke links naar namaakartikelen verwijzen.

Deze handelswijze maakt het voor zowel merkhouders als de marktplaatsen lastig om de inbreuken te monitoren en te handhaven. Daarnaast blijkt hieruit hoe groot de markt voor inbreukmakende goederen is en hoe innovatief vervalsers steeds te werk gaan.

Wat raden wij merkhouders aan?

Het is belangrijker dan ooit om een effectieve strategie te ontwikkelen voor online merkbescherming. De eerste stap bij het opstellen van een dergelijke strategie is het identificeren van de bedreigingen. Wanneer de bedreigingen in kaart gebracht zijn, is het mogelijk een efficiënte methode te ontwikkelen om uw merk en de reputatie te beschermen.

Voor een effectieve strategie adviseren wij te focussen op vijf verschillende kanalen: apps, domeinnamen, marktplaatsen, sociale media en web content. Vanwege de omvang van deze kanalen en de snelheid waarmee zij zich ontwikkelen, is het efficiënt om de handhaving te automatiseren.

Novagraaf heeft een tool gecreëerd waarmee het online risicobeeld en bedreigingspatronen in kaart worden gebracht en op maat gemaakte handhavingsmaatregelen genomen kunnen worden. Hiermee kan doeltreffend worden opgetreden tegen online inbreuken op uw merk. U kunt meer informatie vinden in deze flyer, of uiteraard contact opnemen met een van onze consultants.

Ben je benieuwd wat wij kunnen betekenen op het gebied van merknaam registratie of merkregistratie? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Insights liés

JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

Depuis le 1er juin 2023 la Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)
Blog Nova IP Hour

[Blog] BIMI : afficher votre logo dans vos emails pour une meilleure identification de votre marque et d’avantages de sécurité

Le BIMI, lancé en 2020, affiche le logo des marques dans les emails pour garantir leur authenticité, renforcer la sécurité et améliorer la confiance des destinataires. Lire la suite...

Par Marc-Emmanuel Mellet,
[Blog] BIMI : afficher votre logo dans vos emails pour une meilleure identification de votre marque et d’avantages de sécurité

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous