Appel met peer vergeleken

Apple Inc. is een organisatie die zijn merken goed beschermd heeft en niet schroomt om actie te ondernemen tegen mogelijke merkinbreuk. Veel partijen ondervonden dat de afgelopen jaren. Zo ook Prepear, dat volgens Apple een logo zou hebben dat overeenstemt met het iconische beeldmerk van Apple. Theo Visser belicht de kwestie.

Prepear

Prepear_beforePrepear is een onderdeel van Super Healthy Kids Inc. Het betreft een kook-app gemaakt door food bloggers, voor food bloggers. Het biedt gezonde recepten en een digitale boodschappenlijst aan via de app. Het bedrijf heeft in 2019 een registratie aangevraagd bij het Amerikaanse merkenbureau USPTO voor een gestileerde peer, zie hiernaast.

Apple

Apple diende oppositie in tegen de aanvraag omdat zij van mening is dat het logo te veel op dat van haar lijkt en dat er kans op verwatering van haar logo bestaat. Apple eiste dat het logo van Prepear werd gewijzigd. Prepear stelt dat zij geen technologiebedrijf is en de kans op verwarring met dan wel verwatering van het beroemde Apple-logo leek haar dan ook klein.

Het beeldmerk van Apple is echter een zeer bekend merk en bekende merken hebben een ruimere beschermingsomvang dan merken die geen grote bekendheid genieten. 

Aanpassing logo

Prepear_afterOm aan alle misverstanden een einde te maken, wilden beide bedrijven het conflict minnelijk regelen. Volgens Prepear was de enige mogelijkheid om het getekende blad aan de peer te veranderen. Beide bedrijven zijn onlangs tot een akkoord gekomen: Prepear mag haar subtiel aangepaste logo nu wel van Apple gebruiken.

Het merendeel van de conflicten over merkinbreuk wordt zonder tussenkomst van de rechter opgelost. Vaak is er in goed overleg ruimte om in het geval van een conflict een oplossing te vinden. Bij onderhandelingen over een oplossing is een goede kennis van wet en jurisprudentie vereist. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de geldende regelgeving en actuele rechtspraak en kunnen u in dergelijke kwesties bijstaan.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous