Ierse bokser Conor McGregor in gevecht met kledingbedrijf McGregor

Bron: News online

De Ierse bokser Conor McGregor is al enige tijd in de slag met het Nederlandse kledingbedrijf McGregor, dat met succes haar  merk verdedigt.

Conor McGregor werd in 1988 geboren in Dublin. Op zijn twaalfde begon hij met boksen en werd later wereldkampioen in twee gewichtsklassen van de  MMA, mixed material arts, mma is een multidisciplinaire vechtsport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende  traditionele vechtkunsten.

Het kledingmerk en de naam

McGregor is  een honderd jaar oud Schots kledingbedrijf dat nu in handen is van een Nederlands bedrijf. Het bedrijf beschikt over een groot aantal merkregistraties o.a. in de Europese Unie.

Conor McGregor diende in 2017 een aanvraag in om zijn achternaam te registreren voor zijn eigen kledinglijn, maar de kledingfirma McGregor  slaagde in 2020 er in om de Ierse vechter McGregor ervan te weerhouden het handelsmerk "Conor McGregor" te registreren na een uitspraak van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Conor McGregor probeerde vervolgens McGregor F.A.S.T als handelsmerk te registreren.

De advocaten van Conor McGregor voerden aan dat er geen verwarring tussen de merken zou bestaan en dat hun cliënt het recht zou moeten hebben om zijn eigen naam op kleding  te gebruiken.

De kledingfirma McGregor wees erop dat het publiek in de war zou kunnen worden gebracht doordat de indruk kan ontstaan  dat sommige van de producten van Conor McGregor deel uitmaken van het McGregor-label.  Het publiek zou kunnen denken dat de producten van Conor McGregor deel uitmaken van de producten die door McGregor, de kledingfirma, op de markt worden gebracht, en dus van dezelfde onderneming of van een economisch verbonden onderneming afkomstig zijn.

Het Europese merkenbureau (EUIPO) besliste dat het bestanddeel McGregor in beide merken het hoofdbestanddeel is

Ook besliste ze dat de merken visueel en auditief sterk overeenstemmen. Bovendien leest de consument een merk van links naar rechts waardoor het deel dat links van het teken is geplaatst (het begindeel), het deel is dat het eerst de aandacht van de lezer trekt..

Volgens het Europese merkenbureau is het zeer wel denkbaar dat het in aanmerking komende publiek  het merk McGregor F.A.S.T opvat als een sub merk, een variant van het oudere merk McGregor.

Gelet op al het voorgaande bestaat er gevaar van verwarring bij het publiek. Hieruit volgt dat de registratie van het omstreden merk voor alle  waren moet worden geweigerd.

Ook wanneer u uw eigen naam als merk wil gaan gebruiken adviseren wij om onderzoek uit te laten voeren naar de beschikbaarheid daarvan. Dat voorkomt een vervelende discussie en mogelijk zelfs een verbod op het gebruik van het betrokken merk.

Onze adviseurs helpen u graag verder. Heeft u vragen, neem dat hieronder contact met ons op.

Theo Visser  

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous