Lacoste vecht tegen andere krokodil

Bron: Evening Standard
287

Lacoste heeft het Britse warenhuis Marks & Spencer voor de rechter gedaagd omdat het warenhuis inbreuk zou maken op haar beroemde krokodillenlogo. Het bedrijf zou overeenstemmende afbeeldingen gebruiken op tuinbroeken, dekbedovertrekken, vishoedjes en kinderjasjes.

Lacoste werd in 1933 opgericht door de Franse tennisspeler René Lacoste die de bijnaam de krokodil had. Hij is niet alleen de uitvinder van het poloshirt, maar ook van het ballonkanon.

Verwarring met het merk en logo bekendheid

Lacoste zegt in de aanklacht die werd ingediend bij het Londense High Court, dat het vorig jaar een sommatie heeft gestuurd naar Marks & Spencer met de eis de verkoop en reclame van de producten voorzien van de gestileerde krokodil te staken. Marks & Spencer weigerde. Lacoste heeft de rechter nu gevraagd Marks & Spencer te gelasten de verkoop van alle artikelen met de krokodil te staken en op eigen kosten de aanwezige voorraad te vernietigen. Lacoste meent dat Marks & Spencer geen enkele reden heeft om een gestileerde krokodil op kleding e.d. te plaatsen. Door het gebruik van een gestileerde krokodil  kan er volgens Lacoste gemakkelijk verwarring bij de consument ontstaan. Bovendien zou het bedrijf ongerechtvaardigd profiteren van de bekendheid van Lacoste.

Het merkenrecht van het Krokodillenpatroon

Volgens Marks & Spencer zijn dierenprints zeer populair en zijn  bepaalde artikelen uit het assortiment voorzien van decoratieve krokodillenpatronen. Een deel van de claim van Lacoste heeft betrekking op Marks & Spencers Roald Dahl collectie, die inmiddels is uitverkocht. Ook  andere dieren die in de verhalen van Roald Dahl voorkomen worden op de Marks & Spencer producten afgebeeld. Marks & Spencer zal zich dan ook zeker tegen de aanklacht van Lacoste verdedigen. Het bedrijf meent dat er geen sprake is van merkinbreuk.

logo logo

We zijn benieuwd wat de rechter van deze zaak zal vinden en houden u van het verloop van de kwestie op de hoogte.       

Theo Visser                           

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous