Q-dance tegen Qmusic

Foto van Defqon / Qdance  
Fotografie Nico Alsemgeest

In 2005 werd er een schikking getroffen tussen het radiostation Q-music en organisator Q-dance over het gebruik van de beide namen. In april 2001 werd de merknaam Q-music bij het Benelux-Merkenbureau geregistreerd. Vier maanden later werd het merk Q-dance geregistreerd. Q music maakte bezwaar tegen de aanvrage van Q-Dance maar Q-dance beriep zich op een oudere inschrijving van de handelsnaam bij de Kamer van Koophandel in Nederland.

Destijds werd  er een schikking tussen partijen getroffen die erop neer kwam dat Qmusic zijn merknaam mocht behouden als radiostation maar niet actief dancemuziek zou  promoten.

Q-dance is van mening dat Qmusic de gemaakte afspraken schendt omdat Qmusic sinds oktober 2021 elke zaterdag- op zondagnacht een danceprogrammering uitzendt met programma’s als: World Wide Club 20 met Armin van Buuren, A State of Trance met Armin van Buuren, het Beste van Tomorrowland, Jacked met Afrojack en Sunnery James & Ryan Marciano Beide partijen hebben hier regelmatig overleg over gevoerd en gecorrespondeerd maar kwamen samen niet tot een akkoord.

Dancemuziek is een groot begrip en dat vindt Qmusic ook, hierdoor gaven zij nadrukkelijk aan dat Q-dance zich op andere subgenres binnen dance-muziek richt dan Qmusic in hun zaterdagnacht programmering.  De rechter daar snel mee klaar aangezien daarover niets expliciet in de tekst is opgenomen in de overeenkomst (die Qmusic vrijwillig is aangegaan) van 2005.

De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft op 20 april 2022 bepaald dat Q-dance in zijn gelijk staat en heeft Qmusic bevolen per 3 mei 2022 te stoppen met zijn danceprogrammering. Qmusic heeft aangegeven in hoger beroep tegaan tegen de uitspraak van 20 april 2022, ondanks de rechterlijke aanmoediging om de kwestie aan de onderhandelingstafel op te lossen.

Naar verluid zijn partijen nu toch met elkaar in gesprek om tot op een oplossing te komen. Daardoor zijn de danceprogramma’s de komende twee weken in ieder geval nog te horen.

Wanneer je afspraken maakt over het gebruik van een overeenstemmend merk is het zaak om die afspraken duidelijk op papier te zetten. Het opstellen van overeenkomsten is maatwerk. Onze juristen zijn zeer ervaren in het opstellen van overeenkomsten en kunnen je daarover ook goed adviseren.

Neem voor advies contact op met jouw consultant of via de knop hieronder!

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous