De bescherming van multimediamerken: ook iets voor u?

Op 1 maart jongstleden is het gewijzigde Benelux-Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom (BVIE) in werking getreden, waardoor het Benelux merkenrecht in overeenstemming is gebracht met de Uniemerkenrichtlijn. Sinds deze datum is het onder meer mogelijk om niet-conventionele merken in de Benelux als zodanig vast te leggen, zoals multimediamerken.

Een van de wijzigingen die door de implementatie van de Uniemerkenrichtlijn in de nationale wetgeving van de EU is ingevoerd, is de afschaffing van de eis tot grafische weergave van 'niet-conventionele' merken. Deze wijziging maakt de weg vrij voor de registratie en bescherming van minder traditionele merken in de Benelux - net als in andere lidstaten van de Europese Unie - zoals het registreren van geluids- en bewegingsmerken via een MP3- of MP4-bestand.

Novagraaf eerste aanvrager Benelux-multimediamerk

Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom heeft bekend gemaakt dat Novagraaf de allereerste aanvrager van een dergelijk multimediamerk in de Benelux is. Op 1 maart jongstleden is de aanvraag tot registratie voor de multimediale versie van ons logo direct gepubliceerd en is de aanvraag op absolute gronden geaccepteerd.

Bekijk ons multimediamerk hier

Is een multimediamerk geschikt voor uw bedrijf?

"De afschaffing van de grafische representatie-eis is een belangrijke stap naar een moderner merkenrecht, dat bedrijven in de hele Europese Unie ruimere mogelijkheden biedt om tekens te beschermen die zij gebruiken om hun producten en diensten te onderscheiden van die van andere bedrijven", aldus Mariëlle Zwart-Hoffer, IE-Consultant bij Novagraaf. "Mijn advies aan EU-bedrijven is dan ook om met frisse blik te kijken naar alles wat je in je branding doet om te zien of je gebruik maakt van tekens om je producten of diensten te onderscheiden die vanwege de wetswijzigingen nu als merk beschermd kunnen worden terwijl dat voorheen niet mogelijk was."

Andere overwegingen

De wet vereist nog steeds dat het aangevraagde merk onderscheidend vermogen heeft en vereist dat het teken duidelijk en nauwkeurig wordt weergegeven, zodat anderen het teken kunnen begrijpen en identificeren. Indien de houder van plan is het Benelux-merk als basis voor een internationale aanvraag te gebruiken, moet rekening gehouden worden met het feit dat de World Intellectual Property Organization (WIPO) nog steeds een grafische voorstelling van het merk nodig heeft, aangezien elektronische bestanden momenteel niet worden geaccepteerd.

Wil je jouw merknaam laten registreren door Novagraaf of wil je meer informatie over merkregistratie in het algemeen? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Indien u nader advies wilt over de registratie van een niet-conventioneel merk, neem dan contact op met uw Novagraaf consultant of via de button hieronder.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] Google dépasse les 10 milliards d’URL supprimées pour violation de droit d’auteur

Google a dépassé 10 milliards de suppressions d’URLs pour atteinte au droit d’auteur, selon son rapport de transparence. Grâce au DMCA, les ayants droit peuvent demander la suppression de contenus illégaux. Les demandes atteignent 2,5 milliards/an. Après un pic en 2010, les algorithmes Google ont réduit l’accès aux sites contrefaisants. Lire la suite

Par Marc-Emmanuel Mellet,
[Blog] Google dépasse les 10 milliards d’URL supprimées pour violation de droit d’auteur
Blog Nova IP Hour

[Blog] Blackfriday : Nos conseils pour éviter les contrefaçons et les arnaques

Le blackfriday approche et comme chaque année, c’est l’occasion de faire de bonnes affaires. Mais nous constatons que c’est aussi une période propice aux contrefaçons et aux arnaques sur Internet. Voici quelques conseils pour éviter les mauvaises surprises. Lire la suite

Par Marion Mercadier,
[Blog] Blackfriday : Nos conseils pour éviter les contrefaçons et les arnaques
Blog Nova IP Hour

[Blog] Mise à disposition d’un tableau de bord sur les progrès de l’OEB concernant la qualité des procédures

L’office européen des brevets (OEB) travaille à l’amélioration de la qualité des procédures auprès de l’OEB. C’est dans cette optique qu’il avait organisé, au mois d’octobre, des groupes de parties prenantes sur l’assurance de la qualité (SQAP). Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Mise à disposition d’un tableau de bord sur les progrès de l’OEB concernant la qualité des procédures

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous