Hugo Boss in conflict met Boss Brewery

Een bierbrouwerij uit Wales heeft het gebruik van zijn merken BOSS BLACK en BOSS BOSS moeten staken na een conflict met modegigant Hugo Boss. Een zaak waarbij de beschermingsomvang van bekende merken een belangrijke rol speelt, aldus Theo Visser.

Sarah John en Roy Allkin zijn eigenaren van de Boss Brewery uit Swansea en gebruiken de merken Boss Black en Boss Boss voor dranken en tevens op T-shirts en petjes. Hugo Boss stuurde het bedrijf een sommatie om het gebruik van deze merken te staken wegens inbreuk op haar merkrechten.

Boss Black beerNa enige tijd kwamen de partijen overeen de kwestie in der minne te schikken. De brouwerij besloot de namen van de twee bieren te wijzigen in Boss Brewing Black en Boss Bossy. Alle textielproducten voorzien van de inbreukmakende merknamen werden vernietigd en Boss Brewery stemde ermee in dat zij geen kleding meer zal verkopen met de merknaam Boss. De hele affaire kostte de brouwerij een aanzienlijk bedrag, dat initieel bestemd was voor een nieuwe productielijn.

Deze kwestie is een goed voorbeeld van de ruime beschermingsomvang die geldt voor bekende merken. De houder van een bekend merk kan optreden tegen het gebruik van zijn merk voor producten en diensten die niet soortgelijk zijn aan de producten en/of diensten waarvoor het bekende merk is geregistreerd, indien door het gebruik ongerechtvaardigd voordeel wordt getrokken of afbreuk wordt gedaan aan de reputatie van het bekende merk.

Foto: Unsplash.com

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] L'utilisation commerciale des symboles de Noël en droit des marques : points de vigilance

À l’approche de Noël, les entreprises exploitent l’univers festif, mais doivent respecter le droit des marques. Des symboles comme le Père Noël de Coca-Cola, protégé pour ses caractéristiques spécifiques, ou des personnages tels que des elfes et rennes, sont souvent soumis à des droits de propriété intellectuelle. Les campagnes marketing doivent éviter la contrefaçon en obtenant les licences nécessaires, car la propriété intellectuelle, même à Noël, ne tolère pas d’entorses. Lire la suite

Par Mélanie Vallade,
[Blog] L'utilisation commerciale des symboles de Noël en droit des marques : points de vigilance
JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

Depuis le 1er juin 2023 la Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous