Geen liefde op het eerste gezicht

Straatartiest Julian Rivera heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse warenhuisconcern Walmart en tv-persoonlijkheid Ellen DeGeneres wegens het zonder toestemming gebruiken van zijn “Love logo” voor kleding. Theo Visser geeft een toelichting op deze auteursrechtkwestie.

Love logo RiveraRivera

Julian Rivera is een Amerikaanse ontwerper en graffitikunstenaar, die bekend staat om zijn kenmerkende hartsymbool rond het woord Love (zie hiernaast). Hij verkoopt kunst en kleding met dit logo via zijn website en signeert er ook zijn werken mee. Ondanks diverse aanbiedingen, is Rivera geen voorstander van het vercommercialiseren van zijn logo. Deels om artistieke redenen, deels omdat hij van mening is dat het de waarde van zijn werk zou verminderen.

Love logo WalmartSamenwerking Walmart en DeGeneres

Walmart en Ellen DeDeneres werkten samen aan het ontwerp van een kledingcollectie en gebruikten daarbij een logo dat in hoge mate overeenstemt met het logo van Rivera (zie voorbeeld). DeGeneres heeft de kledinglijn, die sinds het voorjaar van 2019 verkrijgbaar is, in haar tv-programma gepromoot.

Rechtszaak

In mei stuurde Rivera een sommatie aan Walmart met de eis de verkoop van de kleding met het gewraakte logo te staken. Walmart antwoordde dat het logo niet was nagemaakt maar een eigen ontwerp was en dat beide logo’s vrij simpel van ontwerp waren.

Rivera heeft Walmart en DeGeneres nu voor de rechter gedaagd wegens auteursrechtinbreuk en eist naast het stopzetten van het gebruik van het logo een schadevergoeding en overdracht van de nog aanwezige voorraad kleding met het logo.

Het is niet ondenkbaar dat Rivera de zaak wint omdat er een grote gelijkenis tussen de beide logo’s is. Het uiteindelijke oordeel zal afhangen van het umfeld, waarmee wordt bedoeld het aantal vergelijkbare logo’s dat (ook) op de markt is.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous