Geen liefde op het eerste gezicht

Straatartiest Julian Rivera heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Amerikaanse warenhuisconcern Walmart en tv-persoonlijkheid Ellen DeGeneres wegens het zonder toestemming gebruiken van zijn “Love logo” voor kleding. Theo Visser geeft een toelichting op deze auteursrechtkwestie.

Love logo RiveraRivera

Julian Rivera is een Amerikaanse ontwerper en graffitikunstenaar, die bekend staat om zijn kenmerkende hartsymbool rond het woord Love (zie hiernaast). Hij verkoopt kunst en kleding met dit logo via zijn website en signeert er ook zijn werken mee. Ondanks diverse aanbiedingen, is Rivera geen voorstander van het vercommercialiseren van zijn logo. Deels om artistieke redenen, deels omdat hij van mening is dat het de waarde van zijn werk zou verminderen.

Love logo WalmartSamenwerking Walmart en DeGeneres

Walmart en Ellen DeDeneres werkten samen aan het ontwerp van een kledingcollectie en gebruikten daarbij een logo dat in hoge mate overeenstemt met het logo van Rivera (zie voorbeeld). DeGeneres heeft de kledinglijn, die sinds het voorjaar van 2019 verkrijgbaar is, in haar tv-programma gepromoot.

Rechtszaak

In mei stuurde Rivera een sommatie aan Walmart met de eis de verkoop van de kleding met het gewraakte logo te staken. Walmart antwoordde dat het logo niet was nagemaakt maar een eigen ontwerp was en dat beide logo’s vrij simpel van ontwerp waren.

Rivera heeft Walmart en DeGeneres nu voor de rechter gedaagd wegens auteursrechtinbreuk en eist naast het stopzetten van het gebruik van het logo een schadevergoeding en overdracht van de nog aanwezige voorraad kleding met het logo.

Het is niet ondenkbaar dat Rivera de zaak wint omdat er een grote gelijkenis tussen de beide logo’s is. Het uiteindelijke oordeel zal afhangen van het umfeld, waarmee wordt bedoeld het aantal vergelijkbare logo’s dat (ook) op de markt is.

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous