Geest uit de fles

De Zweedse heavymetalband Ghost heeft een rechtszaak wegens merkinbreuk aangespannen tegen het Britse wodkamerk Ghost. Theo Visser geeft een toelichting op de kwestie, die draait om het jongere gebruik van een overeenstemmend merk voor soortgelijke producten en de mogelijke verwarring die bij het publiek hieromtrent kan ontstaan.

De band

Ghost bandDe heavymetalband Ghost werd in 2006 in het Zweedse Linköping opgericht. In 2010 brachten ze hun eerste single uit en in de jaren erna volgden diverse albums. In 2016 won de band een Grammy voor het nummer Cirice als Best Metal Performance 2016; Ghost treedt op in een excentrieke stijl waarbij vijf van de zes leden gewaden dragen en de zanger gekleed gaat in een soutane in combinatie met een op zijn gezicht geverfd doodshoofd.

De wodka

Ghost wodkaGhost-wodka uit het Engelse Norwich werd in juni 2015 gelanceerd in het prestigieuze Londense warenhuis Fortnum & Mason en is te verkrijgen in de betere horecazaken, zoals restaurants met een Michelinster. Het product wordt inmiddels in 36 landen op kleine schaal verkocht.

Merkinbreuk

De band heeft onlangs gerechtelijke stappen ondernomen tegen de aanbieder van Ghost-wodka wegens merkinbreuk. Svensk Drama Pop AB is de eigenaar van de merkrechten van de band Ghost en beschikt over een EU-merkregistratie sinds 2013, onder meer voor alcoholische en niet-alcoholische dranken. Het bedrijf heeft licenties gegeven aan Global Merchandising Services Ltd, die zich als belanghebbende in de procedure heeft gevoegd. Global Merchandising Services heeft banden met andere bekende hardrockformaties als Judas Priest en Iron Maiden.

Verweer Ghost-wodka

Ghost-wodka is van mening dat de primaire business en inkomsten van de band voortkomen uit muziek en dat ze geen concurrerend product hebben in de drankensector. De fans van de band zijn niet de doelgroep van Ghost-wodka en tot eind vorig jaar had niemand bij Ghost-wodka van de Zweedse band gehoord.

Volgens het drankenmerk probeert de band via een minnelijke schikking geld los te krijgen van de drankenfirma. Het bedrijf moet in juni voor een Zweedse rechtbank verschijnen en vraagt zich af waarom het zo lang geduurd heeft voordat de band actie nam tegen Ghost-wodka.

Rechten merkhouders

De vraag is of de band Ghost, of haar licentienemers, het merk de afgelopen vijf jaar daadwerkelijk heeft gebruikt voor alcoholische dranken. In de webshop van de band is daarover niets te vinden. Dat men lang heeft gewacht om actie te nemen, kan komen doordat men niet eerder op de hoogte was van het bestaan van het wodkamerk. En dat de doelgroep van beide bedrijven niet dezelfde is, maakt in principe niet veel uit. De houder van een merkregistratie kan bezwaar maken tegen het jonger gebruik van een overeenstemmend merk voor soortgelijke producten en/of diensten indien daardoor verwarring kan ontstaan bij het publiek.

Wij zijn benieuwd hoe de rechter over deze kwestie zal oordelen; we houden u op de hoogte.

Insights liés

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous