The Royal Butler of toch niet…

Grant Harrold, voormalig butler van de Engelse kroonprins Charles, is in een juridisch gevecht verwikkeld met het Britse koningshuis omtrent het gebruik van de naam The Royal Butler. Theo Visser belicht de kwestie.

The Royal Butler

De 42-jarige Grant Harrold was van 2004 tot 2011 butler op Highgrove House, het woonpaleis van prins Charles en Camilla Parker Bowles. Tegenwoordig staat Harrold bekend als etiquette expert en is hij in die hoedanigheid ook geregeld op televisie te zien. Hij runt een eigen etiquette -en butlerschool: The Royal School of Butlers & Etiquette.

The Royal ButlerHarrold heeft in 2018 een merkaanvraag ingediend voor het hiernaast weergegeven woord/beeldmerk. Tegen de aanvraag is oppositie ingediend door The Lord Chamberlain’s Office van Buckingham Palace - de afdeling die richtlijnen opstelt over onder meer het gebruik van koninklijke titels en emblemen.

Suggestie

Op de website theroyalbutler.co.uk staat een foto van Harrold bij een wassenbeeld van koningin Elisabeth, terwijl hij deze een kopje thee aanbiedt. Ook het gebruik van de leeuw in zijn logo wekt suggesties van koninklijke aard.

De advocaat van het Britse koningshuis meent dat de site impliceert dat Harrold op zijn butlerschool butlers opleidt namens het Engelse hof, en dat hij zich in de media als vertegenwoordiger van het huishouden van het hof voordoet. Verder zou hij suggereren dat het huishouden van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Wales toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de term ‘royal’ - hoewel de Prins van Wales hier zelf niet toe gerechtigd is.

Het is evenwel duidelijk dat Harrold die toestemming niet heeft gekregen. Het is zeer waarschijnlijk bedoeld om aan te geven dat er een verband bestaat tussen hem en het koninklijk huis en dat hij bescherming geniet.

Verweer

Harrold verweert zich onder meer met het feit dat er een sitcom is onder de naam The Royle Family - weliswaar anders geschreven - maar  die toch mocht worden uitgezonden. Het Engelse hof meent dat de serie pure entertainment is, een komedie, en dat het duidelijk is dat het niets te maken heeft met de Britse koninklijke familie.

Over enige tijd zal het Engelse merkenbureau zich over de oppositie uitspreken. Wij houden u op de hoogte. In de tussentijd wrijft Grant Harrold zich ongetwijfeld in zijn handen met alle publiciteit die deze zaak oplevert.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous