Elvis nog altijd uniek

Het Europese merkenbureau weigert de inschrijving van de aanvraag voor het merk Brewdog Elvis Juice van de Schotse brouwer Brewdog na oppositie van de nazaten van Elvis Presley. Theo Visser zet de kwestie uiteen.

Brewdog

Brewdog Elvis JuiceBrewdog PLC uit Ellon, Schotland, heeft een Europese merkaanvraag ingediend voor het woordmerk Brewdog Elvis Juice voor onder meer dranken en niet-alcoholische dranken. In de praktijk wordt het merk gebruikt voor een IPA bier met grapefruit en bloedsinaasappel. IPA (India Pale Ale) is een bierstijl binnen de categorie pale ale. Het is een extra hoppig en (vaak) extra bitter bier.

Elvis Presley Enterprises

Elvis Presley Enterprises (EPE), het bedrijf dat de nalatenschap van de wijlen zanger beheert, diende oppositie in tegen de aanvraag van Brewdog voor het merk 'Elvis Juice' en 'Brewdog Elvis Juice'. Zij baseerden zich op twee Europese registraties van het woordmerk Elvis en Elvis Presley uit 2014 voor soortgelijke producten.

Volgens EPE wordt het merk van Brewdog in de markt gezet als Elvis Juice, hetgeen de consument in verwarring zou kunnen brengen met de merken van EPE. Bovendien is juice een generieke, niet te monopoliseren term voor sap/dranken. EPE stelt verder dat Elvis Presley een wereldberoemde zanger en acteur was, een van de grootste en bestverkochte entertainers aller tijden, die geldt als een van de meest significante culturele iconen van de twintigste eeuw.

Brewdog stelde daar tegenover dat de merken visueel en auditief niet of slechts gedeeltelijk overeenstemmen. Ook begripsmatig zouden de merken verschillen. Het bestreden merk zal worden opgevat als een syntactische eenheid die een ongebruikelijke uitdrukking vormt en toevallig ook de naam van een beroemde zanger is.

Beoordeling EUIPO

In 2019 werd de inschrijving van het merk door het Europees merkenbureau (EUIPO) geweigerd. De merken stemmen zowel auditief als visueel overeen, en ook begripsmatig - vooral vanwege de niet gebruikelijke, ongewone naam Elvis, die ten minste een deel van het publiek zou associëren met Elvis Presley “the king of rock and roll”.

Tegen deze beslissing ging Brewdog in beroep. De Board of Appeal vindt dat Elvis het meest onderscheidende deel van het merk van Brewdog is. Visueel en auditief stemmen de merken gemiddeld overeen. Begripsmatig hebben de merken geen betekenis.

Verder stelt de Board of Appeal vast dat Elvis een goed onderscheidend merk is en dat het merk van Brewdog daar op verwarringwekkende wijze mee overeenstemt. Omdat dit nu vaststaat hoeft de Board of Appeal de overige aangevoerde gronden niet te onderzoeken.

De inschrijving van het merk van Brewdog blijft geweigerd.

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous