Citroën versus Polestar: te goeder naam en faam

Citroën heeft een rechtszaak in Frankrijk tegen het Chinese automerk Polestar, dat elektrische auto’s verkoopt, gewonnen op basis van de bekendheid van het merk Citroën. Theo Visser licht de kwestie toe.

Visgraatlogo

Citroen logoAndré Citroën, zoon van de van origine Nederlandse diamanthandelaar Levie Citroen die in 1873 naar Parijs verhuisde, verwierf in 1900 een Pools en Russisch patent voor een productiemethode die hem in staat stelde om tandwielen met een V-vormige vertanding te produceren in zijn tandwielfabriek. Deze bijzondere vorm is de oorsprong van het bekende beeldmerk van Citroën bestaande uit een dubbele chevron, Frans voor visgraat. In 1908 helpt André Citroën het slecht renderende automerk Mors en weer een aantal jaar later start hij zelf een autofabriek. Het Citroënlogo is dus al meer dan 100 jaar oud en geniet een grote bekendheid. En dat blijkt nu zijn voordelen te hebben.

Polestar logoPolestar

Polestar is het nieuwe zustermerk van Volvo. Beide ondernemingen zijn eigendom van het Chinese Geely. In tegenstelling tot auto’s van het merk Volvo worden de Polestars in China gebouwd, waarbij veel kennis van Volvo wordt gebruikt. Het logo van  Polestar bestaat uit twee naar elkaar gerichte chevrons.

Inbreuk

Polestar Holding AB uit Zweden had twee Europese merkaanvragen ingediend voor het woord- en beeldmerk Polestar. Citroën stuurde een sommatie omdat het bedrijf van mening is dat de merken sterk overeenkomen. Na een poging tot een minnelijke schikking besloot Citroën een nietigheidsactie te starten bij het Europese merkenbureau. Die werd afgewezen waarna Citroën een rechtszaak begon in Frankrijk.

Citroën betoogde dat het enige verschil tussen de logo's van Polestar en Citroën de opstelling van de chevrons is, waardoor er een duidelijk risico op verwarring bestaat. Autokopers zouden kunnen denken dat de bedrijven economisch verbonden zijn. Citroën beweert dat er sprake is van merkinbreuk en oneerlijke concurrentie en wil het gebruik van het Polestar-logo verbieden en eiste een schadevergoeding van 320.000 euro. Volgens Polestar is er geen risico op verwarring en zij merkte op dat het Europees merkenbureau de doorhalingsactie van Citroën had afgewezen.

Uitspraak

In zijn uitspraak erkende de rechtbank dat elke link tussen de logo's "zwak lijkt," maar omdat het logo van het merk al 100 jaar in gebruik is en grote bekendheid heeft in Frankrijk, "er een risico is dat de chevrons die door Polestar worden gebruikt, het beeld van de chevrons die door Citroën worden gebruikt, kunnen oproepen".

De rechtbank verbood Polestar derhalve om het logo voor een periode van zes maanden in Frankrijk te gebruiken en beval Polestar om Citroën 220.000.000 euro aan schadevergoeding te betalen. Het is onduidelijk of Polestar nu elektrische  auto’s in Frankrijk gaat leveren, of het logo gaat aanpassen.

De uitspraak geeft weer dat een bekend merk op een ruime beschermingsomvang kan rekenen.

Insights liés

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous