Slagzin Oatly toch merk

Het Gerecht van de Europese Unie heeft een beroep van het Zweedse veganistische voedingsmerk Oatly tegen een eerdere beslissing van het Europese merkenbureau (EUIPO) gegrond verklaard. De slagzin ‘It’s Like Milk But Made For Humans’ kan als merk worden geregistreerd in de Europese Unie. Theo Visser geeft een toelichting op de kwestie en slagzinbescherming.

Haverdrank

Oatly AB werd in de jaren '90 opgericht en haar producten zijn gebaseerd op onderzoek van de Zweedse Universiteit van Lund. De gepatenteerde enzymtechnologie van het bedrijf kopieert het natuurproces en verandert vezelrijke haver in voedzame vloeibare voeding die is afgestemd op de mens.

Gedeeltelijke weigering

In maart 2019 diende Oatly bij het EUIPO een aanvraag tot registratie van de slagzin ‘It’s Like Milk But Made For Humans’ in voor onder meer de producten in de klassen 18 (tassen), 25 (kleding), 29 en 30 (levensmiddelen) en 32 (dranken), waaronder zuivel vervangende voedingsmiddelen en dranken. Het merk werd geaccepteerd voor producten in de klassen 18 en 25 en ook voor een aantal producten van de klassen 29, 30 en 32, waaronder groenten- en fruitproducten, verwerkte granen en dranken op basis van water. Voor het overige werd de aanvraag voor klassen 29, 30 en 32 geweigerd.

Kamer van Beroep

Oatly ging tegen deze uitspraak in beroep. De Kamer van Beroep van het EUIPO overwoog dat het eerste gedeelte van het merk, "It's Like Milk", aangeeft dat de producten die onder het merk worden verkocht melkvervangers zijn of bevatten, en dat het tweede deel, "But Made For Humans", suggereert dat de producten voor menselijke consumptie bestemd zijn.

Volgens de Kamer van Beroep is de slagzin meer een lovende reclame dan dat zij fungeert als herkomstaanduiding van de producten, waarvoor het merkenrecht bedoeld is. De Kamer van Beroep vindt bovendien dat het merk weinig onderscheidend is en dat de lengte van het merk zelfs uitsluit dat de consument de slagzin als merk herkent.

Gerecht van de Europese Unie

Oatly ging tegen de uitspraak van de Kamer van Beroep in beroep bij het Gerecht van de Europese Unie.

Het Gerecht is van mening dat het aangevraagde merk “het algemeen aanvaarde idee als zou melk een essentieel bestanddeel van de menselijke voeding zijn” ter discussie stelt. Dat leidt ertoe dat het aangevraagde merk gemakkelijk te onthouden is en de producten van Oatly onderscheidt van die welke van elders afkomstig zijn. Om die reden heeft het merk enig onderscheidend vermogen en heeft de Kamer van Beroep ten onrechte het merk geweigerd. Daarnaast kan de slagzin zeker als merk functioneren en voor de consument als herkomstaanduiding dienen. Het Gerecht vernietigde de bestreden beslissing van de Kamer van Beroep van het Europese merkenbureau.

Slagzinbescherming

Slagzinnen kunnen onder omstandigheden als merk worden geregistreerd. Daarnaast kan een slagzin bescherming genieten op grond van het auteursrecht. Ook bieden regels van de Reclame Code soms een handvat om op te kunnen treden tegen navolging van een slagzin. Heeft u een vraag over slagzinbescherming? Neem gerust contact op met een van onze consultants. 

Wil je jouw merknaam laten registreren of wil je meer informatie over merkregistratie in het algemeen? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous