De werkelijkheid ontvluchten: Taylor Swift en Evermore

Het themapark Evermore in Pleasant Grove, Utah, heeft zangeres Taylor Swift voor de rechter gedaagd wegens inbreuk op het merk Evermore. Evermore is ook de titel van het laatste album van Swift dat in december jongstleden uitkwam. Theo Visser beoordeelt de argumenten die het park aanvoert.

Themapark

Evermore parkEvermore is een themapark met fantasiefiguren die door acteurs worden gespeeld. Gasten hebben interactie met deze personages, gaan op speurtocht en worden een deel van de wereld van Evermore. Per seizoen wordt het grootschalige park ingericht naar een aansluitend thema, bijvoorbeeld rondom Halloween.

Album

Taylor Swift bracht op 11 december 2020 haar album Evermore uit. Taylor Swift is zeer actief op het gebied van intellectuele eigendomsrechten. Op de dag van het uitbrengen van haar album heeft zij acht registraties aangevraagd bij het Amerikaanse merkenbureau (USPTO) om haar belangen bij het merk Evermore te beschermen. Het themapark heeft een registratie die dateert uit 2018, het jaar waarin zij openging.

Sommatie

Evermore SwiftEvermore park stuurde een sommatie naar Taylor Swift waarin zij stelt dat er sprake is van merkinbreuk. De bezoekers van het park Evermore zouden kunnen denken dat er enige relatie tussen het park en Taylor Swift zou zijn. De kans op verwarring is volgens de eigenaren van het park vrij groot en gebruik van de naam Evermore door Swift zou schade berokkenen aan de reputatie van het park. Daarnaast brengt Taylor Swift kleding op de markt wat inbreuk zou zijn op de rechten van het park, dat in het kader van merchandising ook kleding aanbiedt voorzien van het merk Evermore.

Rechtzaak

Swifts advocaten noemden de claims ongegrond en verklaarden dat Swift geen inbreuk maakt op het merk van het park. Daarop stapte Evermore park naar de rechter.

Naast de hierboven genoemde argumenten meent het park dat Taylor Swift op haar album Evermore gebruik maakt van dezelfde thema’s die worden gebruikt om het park te promoten. Bovendien is het park na de release van het album van Swift gezakt in de Google zoekresultaten waardoor het park schade zou lijden. Er is een claim van twee miljoen US dollar per gemaakte inbreuk en tevens voor verdere vergoeding van schade en advocaatkosten bij de rechtbank neergelegd.

De claim die het park instelt tegen Taylor Swift is niet sterk. Het lijkt er meer op dat men wil profiteren van de bekendheid van Swift. Wij houden u op de hoogte van het verloop van de zaak.

Lees hier de update over deze kwestie:
'Taylor Swift en Evermore park laten hun wederzijdse rechtszaken vallen'

Insights liés

Articles

Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau

Cet article aborde l'évolution de l'enveloppe Soleau, un moyen de certifier la date de possession d'une invention. Depuis avril 2024, les dépôts papier ne sont plus acceptés, seuls les dépôts en ligne sont autorisés via le site de l'INPI. Nous précisons ici les modalités de dépôt, de conservation et de restitution de l'enveloppe, soulignant son rôle de preuve de possession antérieure, mais pas de propriété intellectuelle.

Par Adrien Metivet,
Évolution récentes autour de l’enveloppe Soleau
Blog Nova IP Hour

[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI

La mise en place de la loi PACTE il y a quatre ans a instauré une nouvelle procédure d'opposition des brevets devant l'INPI, marquant ainsi une évolution significative dans le paysage de la propriété industrielle en France. Récemment, l'INPI a publié un bilan détaillant les premières années de cette procédure, fournissant ainsi un aperçu des tendances et des résultats obtenus depuis son entrée en vigueur. Lire la suite

Par Rose-Marie Ehanno,
[Blog] Bilan de la procédure d’opposition à un brevet devant l’INPI
Blog Nova IP Hour

[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

L’Organisation de coopération et de développement économiques (OCDE) et l’Office de l'Union européenne pour la propriété intellectuelle (EUIPO) ont réalisé une étude conjointe sur le « Commerce illicite de contrefaçons dans le contexte de la COVID-19 ». Cette étude met notamment en lumière les facteurs qui ont favorisé la diffusion de produits contrefaisants. Lire la suite

Par Matthieu Boulard,
[Blog] Rétrospective sur l’impact de la pandémie du COVID-19 pour les contrefacteurs

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous