Merkenrecht toen en nu: Theo Visser aan het woord

Op 4 maart 2021 publiceerden wij een artikel over rapper Diddy en de rechtszaak over het merk ‘Vote or Die’, geschreven door Theo Visser. Daarmee werd een mijlpaal bereikt omdat dit stuk over de actualiteit van het merkenrecht de 250e bijdrage van Theo was. Een goede reden om, samen met Theo, terug te kijken op zijn jarenlange betrokkenheid bij het Intellectueel Eigendomsrecht - met medewerking van drie Novagraafcollega’s die onlangs zijn geslaagd voor de BBMM-beroepsopleiding.

Theo VisserTheo Visser begon zijn carrière in 1976 bij merkenbureau Van der Graaf & Co’s en maakte de groei naar Markgraaf en later Novagraaf mee. Na jarenlang managing consultant te zijn geweest voor het SME-segment en geadviseerd te hebben over duizenden merken, heeft Theo in 2013 zijn praktijk overgedragen. Gepassioneerd als hij is over intellectueel eigendom (IE), schrijft hij nog geregeld over interessante, wereldwijde ontwikkelingen in het vakgebied. Met als mijlpaal het aantal van maar liefst 250 artikelen.

Alle reden voor een terugblik met Theo en tevens een vooruitblik, samen met Niké Mion, Willemien Schneider en Carrie Duijn, allen associate IE-consultant bij Novagraaf. Zij hebben onlangs het examen voor de tweejarige beroepsopleiding voor Benelux Merken- en Modellengemachtigden (BBMM) behaald, waardoor zij een verdere stap kunnen maken in de adviespraktijk, en zijn benieuwd naar Theo’s drijfveren.

Niké: Over welk onderwerp in IE schrijf je het liefst, en waar zou je nog graag over willen schrijven?

Theo: “Het liefst schrijf ik over gewone inbreukzaken. Zaken die het grootste deel van onze SME-klanten zullen aanspreken en waar zij hun voordeel mee kunnen doen. Daarbij vind ik het leuk als er een 'human interest' kantje aan zit, zoals een bekend persoon of bekende artiest, dat maakt het aansprekend.

Omdat ik ook een achtergrond in marketing heb, zou ik graag nog eens een artikel over rebranding en de keuze van een merknaam willen schrijven. Het is vaak een spanningsveld tussen een beschrijvende benaming die vanuit marketingoverwegingen wenselijk kan zijn en een sterk onderscheidend merk dat juridisch gezien beter beschermd kan worden.”

Willemien: Zijn er op dit moment ontwikkelingen gaande op het gebied van IE die je nauwlettend in de gaten houdt?

Theo: “De ontwikkeling van dit moment is het ’correct’ zijn van merken. Geen Jodenkoeken maar Odekoeken, geen negerzoenen maar Buys Zoenen, geen moorkop maar roomkop. In 2020 zijn er veel merkwijzigingen geweest naar aanleiding van de publieke opinie – ik schreef daar recent nog een artikel over.

Carrie: Wat is de grootste verandering in het merkenrecht als je terugkijkt op de afgelopen vijftig jaar?

Theo: “Dat zijn er heel wat. Ik herinner mij de komst van het dienstmerk, maar ook de komst van het Benelux-merk en het EU-merk. Hiermee is Novagraaf een van de grootste dienstverleners op het gebied van intellectueel eigendom geworden. Daarnaast heeft internet een enorme invloed gehad, niet alleen op inbreuk maar ook op de processen op kantoor. Je moet je voorstellen dat toen ik begon in 1976 er typekamers waren waar de brieven werden uitgewerkt en aanvraagformulieren werden verwerkt. Op gewone typemachines met velletjes carbon ertussen voor een dossierkopie. O wee als je een typefout maakte… De elektrische typemachine was al een hele uitkomst.

Verder moesten er elke dag tientallen dossiers worden opgezocht en opgeruimd, dat kostte een hele ochtend. Ook het gebruik van de telex als voorloper van de inmiddels bijna afgeschafte fax was toen nog dagelijkse praktijk. Bijna niet voor te stellen nu iedereen thuis werkt achter een laptop. Ook de globalisering heeft bijgedragen aan toename van export met als gevolg dat in de loop der jaren meer Internationale Registraties werden verricht maar ook het aantal inbreuken op merken toenam.”

We zien nu, nog nadrukkelijker dan voorheen, dat internet een belangrijke rol speelt. Dat zal ook zijn weerslag hebben op bedreigingen van en inbreuk op intellectuele eigendomsrechten. Met een dienst als online brand protection loopt Novagraaf vooruit en is het mogelijk om zicht te houden op mogelijke inbreuken op heel veel terreinen. Dat is natuurlijk fantastisch om te zien. Als ik die geavanceerde techniek vergelijk met de handmatige controle en het uitknippen van overeenstemmende merken uit fysiek gedrukte overzichten zoals dat gebeurde in de tijd dat ik begon dan is er echt veel veranderd en is het Intellectuele Eigendomsrecht alleen maar dynamischer geworden.

Willemien: Heb je nog een tip voor merkhouders in deze tijd?

Theo: “Timing is alles. Laat op tijd de beschikbaarheid van een merk onderzoeken en zorg dat je op tijd je merk registreert en op tijd handhaaft. Dat is niet veranderd ten opzichte van de tijd dat ik praktijk voerde. Schakel tijdig advies in door een deskundige te raadplegen. De tijd die je als ondernemer daardoor overhoudt kun je besteden aan waar je goed in bent: ondernemen!

Wij bedanken Theo voor al zijn bijdragen en zien uit naar zijn komende artikelen. Theo persoonlijk feliciteren met deze mijlpaal of nog meer over zijn drijfveren te weten komen? Dat kan via t.visser@novagraaf.com.

Wil je jouw merknaam laten registreren door Novagraaf of wil je meer informatie over merkregistratie in het algemeen? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] La marque White Mochaccino refusée – À lire pendant la pause-café !

Dans une décision rendue le 15 mars 2024, la chambre de recours de l’EUIPO a tranché sur la demande de marque « White Mochaccino », concluant qu'elle n'était pas distinctive et ne pouvait être enregistrée pour divers produits liés au café et aux boissons à base de café, ainsi qu'à d'autres produits alimentaires. Lire la suite

Par Mélanie Vallade,
[Blog] La marque White Mochaccino refusée – À lire pendant la pause-café !

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous