Taylor Swift en Evermore park laten hun wederzijdse rechtszaken vallen

De juridische strijd tussen zangeres Taylor Swift, die een album uitbracht onder de naam Evermore, en het in Utah gelegen themapark Evermore is voorbij. Beide partijen zijn overeengekomen om hun rechtszaken te laten vallen. Theo Visser geeft een update over deze eerder door hem toegelichte kwestie.

Merkinbreuk en royalty’s

De kwestie begon in december jongstleden toen Taylor Swift haar negende studioalbum uitbracht, getiteld Evermore. Dit resulteerde in juridische stappen van Evermore park, dat een aanklacht indiende tegen Swift wegens merkinbreuk. Het themapark heeft sinds 2018 een merkregistratie op de naam Evermore. De release van het album en bijbehorende merchandise zou inbreuk maken op hun merkrechten.

Dat was echter niet de enige rechtszaak in de kwestie, want Swift spande eind februari ook een zaak aan tegen Evermore park, waarin ze beweerde dat in het themapark drie van haar nummers - "Love Story", "You Belong With Me" en "Bad Blood" - regelmatig worden gebruikt tijdens optredens zonder dat het park daarvoor een licentie zou hebben verkregen.

In der minne geschikt

De kwestie zal echter niet voor de rechter komen, want Taylor Swift en het park Evermore deelden mee dat er een overeenkomst is bereikt waarin beide partijen hun respectievelijke rechtszaken zullen laten vallen, zonder dat er een geldelijke schikking wordt betaald door een van beide partijen. Zowel het park als het album blijven Evermore heten.

Op het eerste gezicht lijkt het onwaarschijnlijk dat iemand een pretpark in Utah zou verwarren met Taylor Swift-muziek. Vanuit strategisch oogpunt kan het maken van bezwaar en soms het voeren van een rechtszaak evenwel een goede keuze zijn. 

Rechtsverwerking

Merkhouders voelen zich soms verplicht om rechtszaken aan te spannen om hun merken te beschermen, simpelweg omdat het niet verdedigen van merkrechten ertoe kan leiden dat ze verloren gaan. Een rechter kan oordelen dat de houder van het merkrecht niet genoeg heeft gedaan om het te beschermen. Daarnaast draagt het maken van bezwaar bij aan dossieropbouw voor andere zaken omdat dan kan worden aangetoond dat er steeds consequent wordt opgetreden tegen inbreuk op merkrechten.

Onze consultants kunnen u adviseren over een goede handhavingsstrategie.  

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous