Erven Prince willen merkaanvraag Purple Rain verhinderen

De erven van de bekende Amerikaanse popartiest Prince hebben oppositie ingesteld tegen de aanvraag van het merk Purple Rain door een bedrijf in energiedranken en voedingssupplementen. Theo Visser belicht de kwestie.

Purple Rain en Prince

Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince, was een Amerikaanse popartiest in de funk- en rocktraditie. Naast zanger, componist, gitarist, toetsenist en bassist was hij danser, platenproducer, filmregisseur en acteur. Hij verkocht bij leven meer dan honderdvijftig miljoen singles en albums, won zeven Grammy Awards en een Oscar voor de soundtrack van het album Purple Rain, naar de gelijknamige film uit 1984. De singleversie stond weken nummer 1 in de diverse hitparades over de hele wereld. Prince overleed in 2016 op 57-jarige leeftijd.

Purple Rain energiedrank

JHO Intellectual Property Holdings in Weston, Florida, heeft in 2020 een aanvraag ingediend bij het Amerikaanse merkenbureau voor het merk Purple Rain voor energiedranken en voedingssupplementen. JHO is onderdeel van Vital Pharmaceuticals, een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van energiedranken en voedingssupplementen.

Oppositie erven Prince

De Estate of Prince Rogers Nelson, de erven van Prince, diende oppositie in tegen de aanvraag. De erven zijn bang voor verwarringsgevaar en verwatering van het merk Purple Rain en wijzen op de bekendheid van de term Purple Rain en de herkenbare band met de populaire muzikant. Hoewel verwarringsgevaar doorgaans voldoende is om oppositie in te stellen, wijzen de erven van Prince er ook op dat fans kunnen geloven dat de energiedrankjes in kwestie op een of andere manier verbonden zijn met of worden gesteund door het merk van Prince.

De belangrijkste vraag die de oppositieafdeling van het Amerikaanse merkenbureau moet beantwoorden is of Purple Rain, waarvoor de erven diverse merkregistraties hebben, voldoende onderscheidend vermogen heeft en of het een bekend merk is geworden. De erven wijzen erop dat de term niet bestond in het Amerikaanse lexicon totdat de overleden muzikant het gebruikte in zijn song. In het Amerikaanse merkenregister staan ook veel andere registraties voor het merk Purple Rain, onder meer voor wijn en tabak, die blijkbaar ongemoeid zijn gelaten door de erven. Purple Rain lijkt echter een onderscheidend merk te zijn en de erven Prince hebben voortdurend rechten op haar merken doen gelden.

Of JHO zich zal verdedigen tegen de oppositie is onduidelijk, maar het bedrijf beschikt over vele merkregistraties in de VS en heeft dus wel vaker met het oppositiebijltje gehakt. We zijn benieuwd wat de uitkomst van de oppositie is en houden u van het verloop van de zaak op de hoogte.

Wil je jouw merknaam laten registreren? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous