Cointreau neemt het op tegen Quatreau

Het Franse likeurmerk Cointreau is in de Verenigde Staten een gerechtelijke procedure wegens merkinbreuk gestart tegen het Canadese Canopy Growth Corporation. Het bedrijf uit Canada brengt cannabisoliedrankjes op de markt onder de merknaam Quatreau. Een kwestie omtrent auditief overeenstemmende merken, met toelichting van Theo Visser.

Cointreau

CointreauDe twee Franse broers Adolphe en Édouard-Jean Cointreau begonnen in 1849 een distilleerderij in Angers waar ze likeuren maakten met ingrediënten, vooral fruit, uit de regio. Een zoon van Édouard-Jean merkte dat de likeuren na enige tijd hun smaak verloren en ging op zoek naar likeur die zijn smaak vast zou houden tot wanneer men het ging drinken. Hij kwam vervolgens uit op een drank op basis van zoete en bittere sinaasappels uit exotische landen. Om Cointreau te onderscheiden van andere likeuren, werd een opvallende fles ontworpen. Deze vierkante fles met afgeplatte hoeken wordt nog steeds gebruikt. Cointreau is sinds 1885 op de Amerikaanse markt verkrijgbaar en thans worden er ruim 4 miljoen flessen per jaar verkocht.

Quatreau

QuatreauCanopy Growth Corporation, voorheen Tweed Marijuana Inc, is een in 2014 opgericht medisch marihuanabedrijf. Canopy Growth heeft als doel de beeldvorming over cannabis in de wereld te bevorderen door middel van onderzoek, productontwikkeling en innovatieve productiemogelijkheden. Het bedrijf brengt sinds najaar 2020 in Canada drankjes op de markt onder de naam Quatreau die 20 milligram CBD bevatten en verkrijgbaar zijn in de smaken gember en limoen, komkommer en munt, bosbes en açaí, en passievrucht en guave.

Overeenstemming

Cointreau, uitgesproken als kwantro, en Quatreau, uitgesproken als kwatro, lijken sterk op elkaar. Cointreau geeft aan dat zij overweegt water en frisdrank in de Verenigde Staten en Canada op de markt te brengen en vreest dat beide merken met elkaar verward zullen worden omdat zij beide eindigen op ‘treau’ en hun uitspraak slechts één onderscheidende letter heeft, de 'n'. Oftewel, de merken zijn auditief overeenstemmend. Volgens Cointreau brengen de activiteiten van Canopy Growth de consument in verwarring. Zij zouden kunnen denken dat er een relatie tussen beide bedrijven is.

Cointreau wil een permanent verbod voor Canopy Growth om inbreuk te maken op zijn merken en om geen enkel woord, term, naam of symbool te gebruiken op een product die verwarring kan veroorzaken. Tevens eist Cointreau alle winst die Canopy Growth heeft gemaakt op producten met de vermeende inbreuk makende merken en dat het marihuanabedrijf zijn kosten en advocatenhonoraria betaalt.

De rechter in New York zal het vonnis vellen. Wij houden u van het verloop van de kwestie op de hoogte.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous