Brexit en IE: herinnering aan deadline van 30 september 2021

Par Luke Portnow,

Houders van geregistreerde IE-rechten in de EU hebben kunnen profiteren van het automatisch klonen van hun rechten naar de registers van het Verenigd Koninkrijk aan het einde van de Brexit-overgangsperiode. Rechten die nog niet geregistreerd waren, maar waarvan de aanvraag nog liep, zijn niet gekloond. Luke Portnow van ons kantoor in Londen zet hieronder uiteen welke stappen u vóór 30 september aanstaande kunt nemen om deze merkrechten ook in het VK te beschermen.

Voor EU-aanvragen die vanaf 30 december 2020 (het einde van de Brexit-overgangsperiode) nog in behandeling waren, kreeg de aanvrager negen maanden (te weten tot 20 september 2021) om een gelijkwaardige VK-aanvraag te doen. Op deze manier behoudt de aanvrager de aanvraagdatum, prioriteitsdatum en senioriteitsdatum van de originele EU-aanvraag.

Met nog zo’n 70.000 EU-merkaanvragen die waarschijnlijk nog geschikt zijn voor omzetting naar een VK-aanvraag en de snel naderende deadline, is het nu tijd om actie te ondernemen op uw lopende merk- en modelaanvragen.

Het opt-in proces

Het UK Intellectual Property Office (UKIPO) heeft geen melding gestuurd aan aanvragers van Uniemerken dat deze op verzoek omgezet kunnen worden naar gelijkwaardige VK-aanvragen. Om voor een dergelijke omzetting in aanmerking te komen, moet de VK-aanvraag aan dezelfde eisen voldoen als wanneer er 'Convention Priority' elders in de wereld wordt geclaimd, waaronder de eis dat de producten en diensten identiek aan of onderdeel zijn van de originele EU-aanvraag. Als de details niet overeenkomen, zullen aanvragers geen beroep kunnen doen op de eerdere aanvraag- of prioriteitsdata van EU-aanvragen.

Als de aanvraag is ingediend voor 30 september 2021, zal het UKIPO de lopende EU-aanvraag behandelen als een VK-aanvraag, maar het onder VK-recht beoordelen. Bovendien zal de aanvraag ook een VK-aanvraagdatum krijgen in verband met toekomstige vernieuwingen.

Hoe zit dat met internationale merkrechten en met modelrechten?

Voor aanvragers van een Internationale Registratie waarbij de EU is aangewezen, geldt dezelfde periode van negen maanden (eindigend op 30 september 2021). Ingeschreven Gemeenschapsmodellen zullen hetzelfde worden behandeld als Uniemerken. Neem contact met ons op als u hier meer informatie over wenst.

Volgende stappen

Houders van EU-rechten die actief zijn in het VK wordt geadviseerd om gelijkwaardige VK-rechten aan te vragen voor hun lopende EU-aanvragen voor 30 september 2021. Hierdoor wordt enig verlies van een aanvraagdatum of prioriteit op basis van een eerdere EU-aanvraag voorkomen, en wordt de continuïteit van bescherming van uw rechten in het VK gewaarborgd.

Bezoek onze Brexit-microsite voor aanvullende informatie, neem contact met op met uw consultant of via onderstaande button.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous