Merkonderzoek: Fabels of feiten?

Onze klanten worden vaak geconfronteerd met vooroordelen over merkonderzoek, Bent u ook nieuwsgierig naar de ‘why,’ ‘what’ en ‘how’ van merkrechten en bescherming? Of heeft u misschien prangende vragen over het beschermen van unieke ideeën en creaties?
Onze FAQ-sectie staat klaar om u op weg te helpen in de wereld van intellectueel eigendom. Het is tijd om uw IE-kennis te testen, en ontdek nu alles wat u moet weten over merkonderzoek!
Veelgestelde vragen over merkonderzoek
Als er geen registratie bestaat voor mijn merk, kan ik het zonder problemen gebruiken en registreren in het merkregister.
Onjuist. Het uitgangspunt van merkbescherming is dat de houder van een merkregistratie bezwaar kan maken tegen het jonger gebruik van een overeenstemmend teken voor soortgelijke waren en/of diensten indien daardoor verwarring kan ontstaan bij het publiek. Met het laten uitvoeren van een merkonderzoek door Novagraaf worden ook overeenstemmende merken die zijn ingeschreven in de merkenregisters getraceerd en kan een inschatting worden gemaakt van het risico dat is verbonden aan gebruik van het merk.
In sommige landen kunnen rechten ontstaan door het gebruik van merken. In dat geval kan ook worden opgetreden zonder dat het bezwarende merk werd ingeschreven in het merkenregister.
Bij het onderzoek naar beschikbaarheid van een merk is het ook van belang om te kijken naar de waren en diensten waarvoor het overeenstemmende merk werd ingeschreven.
Juist. Er zal bij de beoordeling of sprake is van een bezwaar moeten worden gekeken of het eerder in het merkenregister geregistreerde merk werd ingeschreven voor soortgelijke waren of diensten. Indien er sprake is van soortgelijkheid van waren en diensten is de kans op verwarring bij overeenstemmende merken niet uit te sluiten en kan de houder van het oudere merk optreden. Dit geldt echter niet voor bekende merken. De houder van een bekend merk kan ook optreden tegen het jonger gebruik en of de registratie van een merk voor waren en diensten die niet soortgelijk zijn als waarvoor het bekende merk in het merkenregister werd ingeschreven. Lees hier meer over identieke merken.
Ik heb merkonderzoek gedaan en in verschillende merkenregisters zijn merken gevonden die identiek zijn aan/of overeenstemmen met het merk dat ik wil registreren. Ik kan mijn merk niet meer registreren en moet op zoek gaan naar een alternatief merk.
Niet altijd Los van de mogelijkheid om te trachten afspraken te maken met de houders van de eerder in het merkenregister ingeschreven merken, is het zaak om na te gaan of er aan de getraceerde merken nog rechten kunnen worden ontleend. Er geldt een wettelijk bepaalde gebruiksplicht die behelst dat wanneer de houder van een in het merkenregister ingeschreven merk zijn merk gedurende een aaneengesloten periode van vijf jaar of langer niet heeft gebruikt, de registratie voor doorhaling vatbaar is. Lees hier meer over de gebruiksplicht.
Meer weten over merkonderzoek? Spreek met uw Novagraaf consultant of neem hieronder contact met ons op. Abonneer op onze nieuwsbrief om de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen.
Neem contact met ons op
Insights liés
Webinars et évènements
[Événement marques] Serez-vous à nos côtés à l’INTA 2025 ?
La réunion annuelle 2025 de l'International Trademark Association (INTA) se tiendra à San Diego, Californie, États-Unis, du 17 au 21 mai. Si vous y participez, pourquoi ne pas en profiter pour rencontrer nos experts en propriété intellectuelle ?
Articles
Oncologie : l'Europe excelle en stratups mais peine à s'imposer dans l'innovation de pointe
L'Office européen des brevets (OEB) a publié le mois dernier sa deuxième étude en matière d’innovation dans les technologies anticancéreuses. Selon cette étude, l'Europe est en tête en nombre de startups dédiées à l'oncologie mais recule face aux États-Unis et à la Chine dans les domaines technologiques les plus innovants contre le cancer, notamment en immunothérapie cellulaire, thérapie génique et analyse d’images. Par ailleurs, la recherche publique joue un rôle central dans l’innovation oncologique européenne, la France se distinguant particulièrement avec l’INSERM et le CNRS, classés deuxième et troisième mondialement pour les dépôts de brevets liés au cancer.
Blog Nova IP Hour
[Blog] Changement de pratique de la cnipa concernant les actions en déchéance
La CNIPA a modifié sa pratique en matière de preuves requises pour le dépôt de demandes d'annulation de non-usage.