[Blog] Mariah Carey: Van 'All I Want For Christmas' tot Merkregistraties

Par Ariane De Croo,

Het is weer zover! Begin december… overal horen we kerstliedjes, op de radio, in de winkels en op kerstmarkten. Band Aid, The Monkees, Michael Bublé maar vooral Mariah Carey met haar ‘All I Want For Christmas Is You’. Opnieuw en opnieuw. 

De jaarlijkse megahit werd voor het eerst uitgebracht in 1994 en maakt steevast deel uit van menig wintervakantie playlist. Mariah Carey is een van de bestverkopende artiesten aller tijden. Het nummer bracht sinds 1994, verspreid over vier decennia,  ruim 600 miljoen dollar aan royalty's op. 

Het is dan ook niet zo verrassend dat de zangeres probeert haar intellectuele eigendomsrechten veilig te stellen. Verschillende merken werden op haar naam ingediend voor het teken MARIAH CAREY, evenals merken met enkel de voornaam MARIAH (voor nachtkleding en lingerie). 

Mariah is hét kersticoon, bij uitstek in de Verenigde Staten. Haar lied is kenmerkend voor alles wat met de feestdagen te maken heeft. Daarom heeft de zangeres in 2021 specifiek merkbescherming aangevraagd voor QUEEN OF CHRISTMAS, QOC, PRINCESS CHRISTMAS en CHRISTMAS PRINCESS, voor een scala aan producten gaande van cosmetica tot kleding. Maar het United States Patent and Trademark Office (USPTO) weigerde het merk QUEEN OF CHRISTMAS. Tijdens de oppositieperiode reageerden andere kunstenaars op drie van de vier bovengenoemde merkaanvragen, om te voorkomen dat Carey de termen zou monopoliseren. Ook werd aangehaald dat Kerstmis voor iedereen is en niet is bedoeld als eigendom van één persoon. De term CHRISTMAS wordt echter veelvuldig gebruikt in verband met merkenregistraties en -aanvragen wereldwijd. 

Om mogelijke ongemakkelijke stiltes tijdens het feestmaal te vermijden, presenteren we hierbij enkele leuke weetjes over Mariah Carey; 

  • Mariah dankt haar naam aan het nummer ‘The Call The Wind Maria’ uit de musical ‘Paint Your Wagon’ (voor het eerst gespeeld op Broadway in 1951). 
  • De zangeres is een grote fan van Marilyn Monroe, haar dochter heet ‘Monroe’ naar de overleden actrice. 
  • Mariah Carey heeft een stembereik van vijf van de acht octaven, wat haar een iconische zangeres maakt. Wist je trouwens dat haar moeder een operazangeres en stemcoach was? 
  • Patti LaBelle is de meter van Carey. 
  • Mariah Carey had meer nummer één hits dan Elvis Presley en Michael Jackson; 
  • Mariah is de eigenaar van haar masteropnames: zij bezit haar eigen muziekcatalogus. 

Meer weten over merkregistraties en merkbescherming? Spreek met uw Novagraaf consultant of neem hieronder contact met ons opAbonneer op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen. 

Dit artikel is geschreven door Ariane De Croo, ze is merken- en modellengemachtigde op ons kantoor in Brussel. 

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous