[Blog] It was not Easy Jet

Par Willemien Schneider,
[Blog] It was not Easy Jet

Nu de zomervakantie is aangebroken stappen we massaal in het vliegtuig. Hoogste tijd dus voor “de oranje” vliegtuigmaatschappij EasyJet om haar eigen merkrechten eens goed aan te vliegen!  Maar dat bleek niet zo Easy!  

Zij wilde namelijk dat de BUNQ bank, die voor het aanbieden van betaaldiensten in abonnementsvorm gebruik maakte van een scala aan tekens bevattende Easy (zoals Easy Bank, Easy Travel en Easy Green) zou stoppen.  EasyJet was van mening dat zij beschikte over een zogenaamd “seriemerk” voor Easy waardoor de bescherming van haar merken zich uitstrekte tot ieder teken dat aanvangt met Easy. Daarnaast beriep zij zich op de bekende merkrechten voor o.a. Easyjet.  

De rechtbank vliegt echter een andere kant uit. De speciale bescherming voor seriemerken is geen omlijnd begrip in onze wetgeving, maar uit eerdere uitspraken van de rechter blijkt dat er soms wel sprake van kan zijn. Easyjet kan hier echter geen beroep op doen. Het element Easy wordt als niet- onderscheidend beoordeeld en de merken van Easyjet worden door het publiek dus niet als een serie van merken gezien.  

Ook de andere vordering strand. Het merk Easyjet mag dan een bekend merk zijn, dit geldt niet voor het element Easy alleen. De klant van de BUNQ bank zal geen verband leggen met Easyjet. En juist dit verband is wel vereist voor het toewijzen van inbreuk op bekende merkrechten.  

Deze zaak toont het belang van periodieke merkcontroles. Hierdoor kunnen bedrijven als EasyJet hun merkbescherming beoordelen en proactief aanpassen. Lees nu hier onze handleiding voor IE-audits; Identificeer uw intellectuele-eigendomsrechten en versterk uw IE-portefeuille en bedrijfsresultaten.

Meer weten? Spreek met uw Novagraaf consultant of neem hieronder contact met ons op. Abonneer op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. 

Dit artikel is geschreven door Willemien Schneider, IE-consultant en werkzaam op ons kantoor in Amsterdam. 

Insights liés

JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

Depuis le 1er juin 2023 la Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)
Blog Nova IP Hour

[Blog] BIMI : afficher votre logo dans vos emails pour une meilleure identification de votre marque et d’avantages de sécurité

Le BIMI, lancé en 2020, affiche le logo des marques dans les emails pour garantir leur authenticité, renforcer la sécurité et améliorer la confiance des destinataires. Lire la suite...

Par Marc-Emmanuel Mellet,
[Blog] BIMI : afficher votre logo dans vos emails pour une meilleure identification de votre marque et d’avantages de sécurité

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous