Zo snel kan het gaan – schikking Taylor Swift

De bekende zangeres Taylor Swift en computerconsultant Patrick Bénot hebben de rechtszaken die zij tegen elkaar hadden aangespannen door een minnelijke schikking beëindigd. Theo Visser bespreekt de kwestie, die draaide om het gebruik van de naam (The) SwiftLife.

Wat speelde er?

Patrick Bénot is eigenaar van een consulting computerservice bedrijf in Wantagh, Verenigde Staten, met de naam SwiftLife  Inc. De naam wordt sinds 2007 gebruikt. In 2008 heeft Bénot SWIFTLIFE als merk geregistreerd bij het Amerikaanse merkenbureau USPTO voor “consulting services op het gebied van ontwerpen, selecteren en implementeren van computer hard- en software”.  

SwiftLife computer services
In 2017 heeft Taylor Swift een app gelanceerd met de naam The SwiftLife. Daarvoor werden ook merkaanvragen ingediend. De app werd gebruikt in het kader van haar album Reputation. In de app deelde Taylor Swift exclusieve foto’s en filmpjes en konden haar fans met elkaar in contact komen. De app is per 1 februari jongstleden gestopt.
The SwiftLife app

Vordering

Volgens Bénot heeft hij Taylor Swift geen toestemming gegeven de naam SwiftLife te gebruiken voor een app. Er is naar zijn mening sprake van merkinbreuk. Bovendien werd hij overspoeld door e-mails van Swift-fans die zijn bedrijf verwarden met haar app. Ook stelde hij dat hij vroeger bovenaan de Google resultatenlijst stond als er naar SwiftLife werd gezocht, maar dat hij na de lancering van de app flink zakte op de lijst.

Tegenvordering

Taylor Swift stelde een tegenvordering in tegen Bénot. Volgens haar gebruikt hij de naam SwiftLife niet sec maar altijd in combinatie met SL en Computer Services en is er geen sprake van soortgelijke diensten. Ze eiste doorhaling van de registratie en vergoeding van de gemaakte kosten.

Schikking

Nu de app niet meer actief is, besloten beide partijen om de kwestie minnelijk te regelen. Bénot mag de naam en het merk voor zijn consulting bedrijf blijven gebruiken. Alle claims tegen elkaar worden ingetrokken en beide partijen betalen hun eigen kosten.

De publiciteit rondom de kwestie heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het bedrijf van Bénot weer is gestegen op de resultatenlijst van zoekopdrachten via Google.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous