Rich Energy maakt inbreuk met hertenlogo

De Britse fietsenfabrikant Whyte Bikes heeft energiedrankproducent Rich Energy, hoofdsponsor van het Haas Formule 1-team, voor de rechter gedaagd wegens inbreuk op haar logo. De rechter gaf een voor Rich Energy vernietigend oordeel: niet alleen vond de rechter dat de logo’s sterk overeenstemmen, ook oordeelde zij dat verschillende bewijzen aangedragen door Rich Energy misleidend en incorrect waren. Theo Visser licht de uitspraak toe.

Whyte Bikes

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0127/9963/9610/files/1.jpg?v=1557828873

Whyte Bikes uit St. Leonards on Sea in East Sussex is opgericht in 1999. De fietsen worden gedistribueerd naar winkels in het Verenigd Koninkrijk, en andere landen binnen en buiten Europa. Het logo werd in 2008 ontworpen.

Rich Energy

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0127/9963/9610/files/2.jpg?v=1557828885

Rich Energy is opgericht door William Storey, gevestigd in het Engelse  Richmond en producent van energiedrankjes. Het logo van Rich Energy is in 2015 ontworpen. Volgens de Nederlandse website van het bedrijf ontleent zij haar naam aan de stad waar een hert het symbool van is: “het hert gaat al vele eeuwen terug en is een belangrijk onderdeel van de vertegenwoordiging van Richmond, vandaar het ontwerp van het gouden gewei op het blikje”. Het hertenlogo is niet alleen te zien op energieblikjes, maar ook prominent op de neus van de F1-auto van Haas Racing Team en de helmen van de coureurs.

Formule 1 Team Haas

De rechtszaak

Volgens Rich Energy heeft zij voldoende bewijzen aangedragen dat het logo onafhankelijk is ontworpen. Het gestileerde hert in haar logo verwijst naar de dieren die voorkomen in de plaats Richmond. Het bedrijf verklaarde verder 90 miljoen blikjes energiedrank te hebben verkocht, maar later in de rechtszaak bleek dat Rich Energy 90 miljoen blikjes heeft geproduceerd, die nog altijd leeg zijn en nog verkocht moeten worden.

De rechter vond de twee getuigen die een verklaring aflegden ten gunste van Whyte Bikes geloofwaardig en betrouwbaar, in tegenstelling tot de twee getuigen van Rich Energy, waarbij de rechter verwees naar de tegenstrijdige en inconsistente bewijzen evenals de “gefabriceerde” documenten. De rechter meende dat de logo-ontwerper en de directie van Rich Energy tijdens de rechtszaak hadden gelogen en de rechter opzettelijk hadden misleid en dat zij het logo van Whyte Bikes willens en wetens hebben gekopieerd. De rechter is van mening dat beide gedaagden voorafgaand aan het maken van hun ontwerp op de hoogte zijn geweest van het bestaan van het logo van Whyte Bikes.

De rechter concludeerde dat, hoewel er geen direct bewijs was dat de logo-ontwerper of de directie van Rich Energy het logo van Whyte Bikes tijdens het ontwerpproces hadden gezien, de beide logo’s opvallend overeenstemmen en het logo van Rich Energy een duidelijke  merkinbreuk is op het auteursrecht van Whyte Bikes.

Rich Energy wordt veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding en moet stoppen met het gebruik van het logo op al haar producten en uitingen. Whyte Bikes wil ook dat het inbreuk makende logo wordt verwijderd van de F1-auto van Team Haas. Al met al een aanzienlijke kostenpost voor Rich Energy, dat heeft laten weten tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan.

Insights liés

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous