Guns N’ Roses naar de rechter om biernaam

De Amerikaanse rockband Guns N’ Roses heeft Oskar Blues Brewery, uit Longmont, Colorado voor de rechter gedaagd wegens inbreuk op haar merknaam. Theo Visser geeft een toelichting op de zaak en de ruimere beschermingsomvang van bekende merken.

Guns N’ Roses heeft een merkregistratie uit 1992 voor onder meer muziekoptredens, evenementen, kleding en audio- en videoapparatuur. De registratie is niet verricht voor alcoholische dranken. Oskar Blues Brewery heeft in augustus 2018 een merkregistratie in de Verenigde Staten aangevraagd. Het bedrijf gebruikt GUNS ‘N’ ROSE sinds 2018 voor een fris rosébier dat is gebrouwen uit onder meer cactusvijg en hibiscus.   
Guns N' Roses logo
In december 2018 was er contact tussen de manager van Guns N’ Roses en de directie van Oskar Blues omdat Guns N’ Roses bezwaar maakte tegen het gebruik van haar naam voor bier. Toen zij er niet uitkwamen stuurde Guns N’ Roses een sommatie naar Oskar Blues om het gebruik van het merk te staken. De advocaat van Oskar Blues antwoordde dat Guns N’ Roses geen recht had op het merk voor alcoholische dranken.

Oskar Blues stelt dat zij haar bier Guns ‘N’ Rosé noemt als een verwijzing naar het feit dat “het bier een rosé-stijl bier is met een knapperig profiel”. Er zijn andere producenten van alcoholische dranken die dezelfde naam gebruiken, waaronder minstens twee aanbieders van Guns N’ Rosé-wijnen. Het biermerk zou daarom naar de mening van Oskar Blues naast het merk Guns N’ Roses van de rockband moeten kunnen bestaan ​​zonder dat er verwarring met of verwatering van het merk van Guns N’ Roses ontstaat.

Guns 'N' Rose logo

Ruimere beschermingsomvang bekende merken

Guns N’ Roses, bekend van megahits als 'Sweet Child O' Mine', 'Paradise City' en 'Patience', beriep zich toen op het feit dat de bandnaam zeer vermaard is over de hele wereld. Bekende merken hebben een grotere juridische bescherming dan merken die minder bekend zijn. De houder van een bekend merk kan ook optreden tegen het gebruik van zijn merk voor producten en/of diensten die niet soortgelijk zijn aan de producten en/of diensten waarvoor het merk is geregistreerd, indien door dat gebruik afbreuk wordt gedaan aan de reputatie van het merk of als er ongerechtvaardigd voordeel getrokken wordt uit de bekendheid van het merk. De vraag is of het merk bekend genoeg is om aanspraak op de bredere juridische bescherming te kunnen maken.

Guns N’ Roses eist stopzetting van het gebruik van het merk Guns ‘N’ Rosé, maar liet de mogelijkheid tot een minnelijke regeling open. Oskar Blues was enigszins geïrriteerd geraakt door de late reactie van de advocaat van Guns N’ Roses en meldde dat zij bereid was het gebruik van het merk op te geven maar de bestaande voorraad eerst te willen uitverkopen en dat dat niet voor eind maart 2020 zal zijn gebeurd. Daarop ging Guns N’ Roses op 9 mei jongstleden naar de rechter en eist de band een schadevergoeding.

De vraag die de rechter zal moeten beantwoorden is of Guns N’ Roses een bekend merk is en van een ruime beschermingsomvang kan profiteren. Wij houden u op de hoogte.

Klik hier voor een update over deze kwestie.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous