Handjeklap Kawhi Leonard en Nike leidt tot rechtszaak

Wie is de eigenaar van het handlogo van profbasketballer Kawhi Leonard, alias The Claw? Is het Nike of Kawhi Leonard zelf? Aan de rechter om dit te beslissen. Theo Visser belicht deze kwestie, waarbij Nike mogelijk de eigenaar is van het auteursrecht en Leonard de eigenaar van het merk.

Introductie

In 2011 is Kawhi Leonard begonnen als prof in de competitie van de NBA (National Basketball Association, in 1949 in de Verenigde Staten opgericht). Hij speelde tot 2018 bij de San Antonio Spurs. Nu speelt Leonard, die als nickname The Claw heeft, voor de Toronto Raptors. De Raptors hebben onlangs in de '2019 NBA Finals' de Golden State Warriors verslagen en zijn daarmee de eerste Canadese winnaar van de Noord-Amerikaanse competitie. Kawhi Leonard is de topspeler van de Raptors én werd gekozen tot de 'NBA Finals Most Valuable Player'.

Kawhi Leonard heeft een uniek logo ontworpen met elementen die op zijn persoon van toepassing zijn - hij heeft namelijk opmerkelijk grote handen, de grootste van alle NBA-spelers naar het schijnt. Het logo is een weergave van zijn hand met daarin een gestileerde combinatie van de letters KL en het rugnummer 2:
Kawhi Leonard logo

Sponsordeal Nike

Leonard sloot in 2011 een sponsorovereenkomst met Nike die tot 2014 duurde en daarna werd verlengd in een reeks van overeenkomsten, die uiteindelijk in september 2018 eindigden. Nike wilde graag een logo dat was toegespitst op Kawhi Leonard en maakte een voorstel dat door Leonard werd afgekeurd. Hij stelde vervolgens voor het door hem ontworpen logo te gebruiken.

Nike paste dat enigszins aan, waarna Leonard het door Nike aangepaste logo weigerde. In de zomer van 2014 heeft Nike extra voorstellen voor het logo ingediend. Leonard heeft één van die voorstellen geaccepteerd en heeft Nike toestemming gegeven om het op haar producten aan te brengen gedurende de looptijd van de overeenkomst. Leonard bleef eigenaar van het door hem ontworpen logo. Intussen bleef Leonard het logo gebruiken voor producten die niet van Nike afkomstig waren, met inbegrip van kleding gebruikt bij door hem georganiseerde basketbalkampen, optredens en liefdadigheidsevenementen.

Copyright registration

In mei 2017 vroeg Nike, zonder Leonard daarvan op de hoogte te stellen, een copyright registration aan in de Verenigde Staten voor het ‘Kawhi Leonard logo’. In de aanvraag claimt Nike sinds 2014 auteursrechthebbende op het logo te zijn. Leonard heeft van zijn kant in november 2017 twee beeldmerkaanvragen gedaan bij het Amerikaanse merkenregister, die als zodanig zijn ingeschreven. Volgens Leonard heeft Nike zonder zijn toestemming de copyright registration aangevraagd.

Nieuwe sponsor

Kawhi Leonard stapte in 2018 over van Nike naar New Balance. Leonard wil gebruik blijven maken van het logo. In december 2018 verbood Nike Leonard het gebruik van het logo op producten die niet van Nike afkomstig zijn. Leonard was het daar niet mee eens en gaf aan het logo te blijven gebruiken. Nike is van mening dat zij alle intellectuele eigendomsrechten op het logo heeft en eist dat Leonard elk gebruik van het logo staakt.

De vraag die voorligt, is: hoe is het mogelijk dat er geen duidelijkheid is over de eigendom van het logo en wat gebeurt er als de ene partij eigenaar is van een auteursrecht en de andere partij eigenaar is van het merk? Kan Nike zich wel op de copyright registration beroepen, die buiten medeweten van Leonard door Nike is gedaan?

Bij beoordeling van kwesties als de onderhavige dienen alle omstandigheden van het geval te worden afgewogen. Partijen kunnen over en weer voor lastige bewijsopdrachten worden gesteld waarmee de zaak tot langdurige touwtrekkerij kan leiden. Om dergelijke discussie te voorkomen is het zaak om van het begin af aan duidelijke afspraken te maken en deze in juridisch juiste overeenkomsten vast te leggen. Onze consultants hebben gedegen kennis van het opstellen van overeenkomsten inzake eigendomsverhoudingen in het intellectueel eigendomsrecht en zijn u hierbij graag van dienst.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] L'utilisation commerciale des symboles de Noël en droit des marques : points de vigilance

À l’approche de Noël, les entreprises exploitent l’univers festif, mais doivent respecter le droit des marques. Des symboles comme le Père Noël de Coca-Cola, protégé pour ses caractéristiques spécifiques, ou des personnages tels que des elfes et rennes, sont souvent soumis à des droits de propriété intellectuelle. Les campagnes marketing doivent éviter la contrefaçon en obtenant les licences nécessaires, car la propriété intellectuelle, même à Noël, ne tolère pas d’entorses. Lire la suite

Par Mélanie Vallade,
[Blog] L'utilisation commerciale des symboles de Noël en droit des marques : points de vigilance
JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

Depuis le 1er juin 2023 la Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous