Sheffield Wednesday niet blij met actie fan

De Engelse voetbalclub Sheffield Wednesday, uitkomend in de Championship (vergelijkbaar met onze Eerste Divisie dan wel de Keuken Kampioen Divisie) is een doorhalingsactie gestart tegen een fan die WAWAW als merk heeft vastgelegd. WAWAW is de afkorting van ‘We're All Wednesday, Aren't We’ en wordt door fans van de voetbalclub gebruikt als hashtag op Twitter en op andere social media. Theo Visser licht de kwestie toe.

Paul Jennings uit Nottingham, houder van een vaste tribuneplaats bij Sheffield Wednesday, deponeerde in maart 2018 WAWAW als merk bij het Engelse merkenbureau voor onder meer stickers, kleding en tabaksproducten.

Sheffield Wednesday is zeer teleurgesteld in Jennings’ aanvraag en heeft een doorhalingsactie bij het Engelse merkenbureau ingesteld. De supportersclub van Sheffield Wednesday steunt de club hierbij. Sheffield Wednesday hoopt dat haar actie succesvol is en dat het merkenbureau de registratie van Jennings zal doorhalen.

Registratie te kwader trouw?

Het recht op een merk ontstaat door de registratie daarvan. De datum van depot bepaalt de rangorde in het merkenregister. In beginsel is degene die het eerste depot van het merk verricht, rechthebbende op dat merk. Echter indien het depot te kwader trouw werd verricht, kan door belanghebbenden actie worden ondernomen tegen de registratie.

De advocate van Jennings meent dat haar cliënt niets fout heeft gedaan. De aanvraag is volgens de regels ingediend. Of het gedrag van Jennings kan worden aangemerkt als kwader trouw, zal in de procedure moeten blijken.

Op zich is WAWAW een fantasieterm die wel als merk zou kunnen fungeren. Het is dan ook interessant om te zien hoe het Engelse merkenbureau deze kwestie oplost. Los daarvan is het van belang om een merk in een zo vroeg mogelijk stadium te deponeren. Novagraaf is u hier graag bij van dienst.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous