Sheffield Wednesday niet blij met actie fan

De Engelse voetbalclub Sheffield Wednesday, uitkomend in de Championship (vergelijkbaar met onze Eerste Divisie dan wel de Keuken Kampioen Divisie) is een doorhalingsactie gestart tegen een fan die WAWAW als merk heeft vastgelegd. WAWAW is de afkorting van ‘We're All Wednesday, Aren't We’ en wordt door fans van de voetbalclub gebruikt als hashtag op Twitter en op andere social media. Theo Visser licht de kwestie toe.

Paul Jennings uit Nottingham, houder van een vaste tribuneplaats bij Sheffield Wednesday, deponeerde in maart 2018 WAWAW als merk bij het Engelse merkenbureau voor onder meer stickers, kleding en tabaksproducten.

Sheffield Wednesday is zeer teleurgesteld in Jennings’ aanvraag en heeft een doorhalingsactie bij het Engelse merkenbureau ingesteld. De supportersclub van Sheffield Wednesday steunt de club hierbij. Sheffield Wednesday hoopt dat haar actie succesvol is en dat het merkenbureau de registratie van Jennings zal doorhalen.

Registratie te kwader trouw?

Het recht op een merk ontstaat door de registratie daarvan. De datum van depot bepaalt de rangorde in het merkenregister. In beginsel is degene die het eerste depot van het merk verricht, rechthebbende op dat merk. Echter indien het depot te kwader trouw werd verricht, kan door belanghebbenden actie worden ondernomen tegen de registratie.

De advocate van Jennings meent dat haar cliënt niets fout heeft gedaan. De aanvraag is volgens de regels ingediend. Of het gedrag van Jennings kan worden aangemerkt als kwader trouw, zal in de procedure moeten blijken.

Op zich is WAWAW een fantasieterm die wel als merk zou kunnen fungeren. Het is dan ook interessant om te zien hoe het Engelse merkenbureau deze kwestie oplost. Los daarvan is het van belang om een merk in een zo vroeg mogelijk stadium te deponeren. Novagraaf is u hier graag bij van dienst.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

[Blog] L'utilisation commerciale des symboles de Noël en droit des marques : points de vigilance

À l’approche de Noël, les entreprises exploitent l’univers festif, mais doivent respecter le droit des marques. Des symboles comme le Père Noël de Coca-Cola, protégé pour ses caractéristiques spécifiques, ou des personnages tels que des elfes et rennes, sont souvent soumis à des droits de propriété intellectuelle. Les campagnes marketing doivent éviter la contrefaçon en obtenant les licences nécessaires, car la propriété intellectuelle, même à Noël, ne tolère pas d’entorses. Lire la suite

Par Mélanie Vallade,
[Blog] L'utilisation commerciale des symboles de Noël en droit des marques : points de vigilance
JUB

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

Depuis le 1er juin 2023 la Juridiction unifiée du brevet (JUB) est officiellement lancée. Grâce à cette feuille de route, parcourez aisément l'actualité de la JUB et son évolution, au travers des articles de décryptage de nos experts. Retrouvez ci-dessous nos publications pour suivre les spécificités de la JUB en temps réel afin de mieux comprendre les conséquences associées et déterminer votre stratégie de protection en Europe.

La feuille de route de la juridiction unifiée du brevet (JUB)

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous