Chocolade in het vierkant: Ritter versus Milka

Het federale hooggerechtshof in Karlsruhe heeft chocoladeproducent Ritter in een strijd met concurrent Milka over vierkante verpakkingen in het gelijk gesteld. Theo Visser geeft een toelichting op de kwestie en het beschermen van verpakkingsvormen.

Vierkante reep

RitterIn 1912 begonnen  Alfred en Clara Ritter in Bad Cannstatt bij Stuttgart een chocoladefabriek. Begin 1932 wilde Clara Ritter een chocoladereep maken die in iedere sportjas paste zonder te breken en daarnaast hetzelfde gewicht had als een tot dan toe gangbare reep. De vierkante reep was een feit. Het werd een groot succes. Maar zoals bij ieder succesvol product, wil de concurrentie dan meeprofiteren.

Ritter had de vierkante verpakking beschermd, maar Milka meende dat iedere chocoladeproducent chocolade in een vierkantige verpakking zou mogen verkopen. Ritter trad daar tegen op. In 2018 stelde de federale rechter Ritter in het gelijk. Milka streed echter door.

Vorm van de verpakking

Volgens het merkenrecht kan een verpakkingsvorm in principe worden beschermd, maar niet als deze "een wezenlijke waarde aan het product geeft”.

In de laatste zaak moesten de rechters van het federale hooggerechtshof bepalen welke rol de vorm van de chocoladeverpakking speelt voor de consument. Wordt de aankoopbeslissing van de consument voor een groot deel bepaald door de vierkante verpakking? Als dit zo zou zijn, dan zouden ook andere producenten chocolade in een vierkante verpakking mogen verkopen.

Volgens Ritter blijkt uit onderzoek dat de overgrote meerderheid van de consumenten in Duitsland het merk Ritter associeert met vierkant verpakte chocolade, zelfs als de reep is verpakt is in een witte verpakking zonder logo of etiket.

De rechters meenden dat een aankoopbeslissing niet “voor een groot deel” gebaseerd is op de vierkante verpakking. Het heeft geen specifieke artistieke waarde en het leidt niet tot grote prijsverschillen in vergelijking met soortgelijke producten.

De uitspraak betekent dat Ritter ongestoord zijn vierkante verpakking kan blijven gebruiken.

Wilt u meer weten over de voorwaarden waaronder een verpakking een merk kan zijn? Onze specialisten informeren u hier graag over.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous