Als een bok op de haverkist: Oatly versus PureOaty

Zijn Oatly en PureOaty overeenstemmende merken of komt het Britse Hooggerechtshof tot een andere conclusie? Theo Visser geeft een toelichting op deze kwestie.

Oatly

OatlyOatly Group AB is een voedingsbedrijf dat alternatieven voor zuivelproducten produceert uit haver (oats) en heeft haar hoofdkantoor in Malmö. Oatly werd begin jaren ‘90 opgericht door de Zweedse voedingswetenschapper Rickard Öste en zijn broer Bjorn.

Het bedrijf brengt onder meer een product voorzien van het merk The Original Oat-ly op de markt in een blauw/grijze verpakking. Sinds 2013 beschikt Oatly over een registratie van The Original Oat-ly en sinds 2018 ook over een registratie van de verpakking.

PureOaty

Glebe Farm Foods in Huntingdon in Cambridgeshire brengt een soortgelijk product op de markt onder de merknaam PureOaty. Een aanvraag voor dit woordmerk is in november 2019 ingediend bij het Engelse merkenbureau, maar daartegen is oppositie ingediend.

Inbreuk?

PureOatyBegin 2020 heeft Oatly contact opgenomen met Glebe met de mededeling dat zij inbreuk maakt op de merkrechten van Oatly. Omdat er geen constructieve reactie van Glebe werd ontvangen, heeft Oatly de kwestie nu voor de rechter gebracht - naast de lopende oppositieprocedure, die is opgeschort. Oatly heeft een gerechtelijk bevel gevraagd aan het Britse Hooggerechtshof om Glebe Farm Foods te verbieden producten voorzien van het merk PureOaty en in de bestaande verpakking te verkopen.  

Glebe meldt dat PureOaty een knipoog is naar de zuiverheid van het product. Hierbij doet zich meteen de vraag voor of dit niet een beschrijvend merk is. Bovendien meent Glebe dat de verpakkingen niet op elkaar lijken. Heel veel aanbieders van melk gebruiken de kleur blauw als opmaak van de verpakking.

We houden u op de hoogte van het verloop van de zaak. Eerder dit jaar werd Oatly in ieder geval in het gelijk gesteld in een procedure rondom de slagzin ‘It’s Like Milk But Made For Humans’, lees hier meer over deze kwestie.

Insights liés

Blog Nova IP Hour

La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description

Le 29 mai 2024, la Cour d'appel de Paris a rendu une décision concernant l'insuffisance de description en matière de brevets, et apporte des précisions cruciales sur les exigences relatives à la description pour qu’un brevet soit considéré comme valide. Lire la suite

Par Novagraaf Team,
La Cour d’Appel de Paris complète la jurisprudence en matière d’insuffisance de description
Articles

L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs

Si les marques de couleurs peuvent constituer un puissant outil de différenciation pour les entreprises, leur enregistrement et protection juridique sont loin d'être évidents. La maison Veuve Clicquot Ponsardin, en cherchant à protéger sa célèbre couleur orange, illustre parfaitement les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l'usage au sein de l'Union européenne.

Par Novagraaf Team,
L’affaire veuve Clicquot : Les défis de l’acquisition du caractère distinctif par l’usage pour les marques de couleurs
Articles

Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Les représentations d’animaux sont fréquemment utilisées à titre de marques. Qu’en est-il cependant de la défense de tels signes figuratifs ? Ce n’est pas toujours chose facile, comme l'explique Fabienne Maucarré.

Par Fabienne Maucarré,
Le lion n’en fait-il qu’à sa tête ? Exemple de la défense d’un signe figuratif composé d’une tête de lion

Pour plus d'informations ou de conseils contactez-nous